I BiH na crnoj listi sa 256 telefonskih linija!

Nekadašnji operativac Službe državne bezbjednosti SFRJ i Srbije, Božidar Spasić, tvrdi da američka obavještajna agencija (NSA) već godinama u kontinuitetu tajno prisluškuje na desetine političara, biznismena i kriminalaca s ovih prostora, te da Amerikanci, kako kaže, čekaju pogodan trenutak da objave detalje snimljenih razgovora koji bi mogli da kompromituju brojne javne ličnosti na Balkanu!

Nakon što je poslanik stranke Zelenih u austrijskom parlamentu, Peter Pilc, u četvrtak za slovenačku televiziju POP-TV izjavio da je NSA od 2005. do 2008. godine prisluškivala 256 telefonskih linija, među kojima i one iz BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije, Spasić tvrdi da ova tajna akcija NSA nikad nije ni prestala!

Štaviše, Spasić za Press kaže da čak ni mnogo moćnije i tehnološki opremljenije kontraobavještajne službe zapadnih zemalja nisu u stanju da se u potpunosti zaštite od američkog prisluškivanja.

Uloga doušnika

- O razmjerama američkog tajnog prisluškivanja u Evropi prvi je još prije nekoliko godina progovorio odbjegli američki špijun Edvard Snouden. Nije pretjerivanje ako se kaže da je NSA tokom posljednje decenije prisluškivala na desetine hiljada telefonskih linija, političara, javnih ličnosti, pa čak i običnih građana u brojnim evropskim državama. Sve počinje tako što NSA, preko svojih doušnika i "krtica", dobije informaciju o bezbjednosno "interesantnoj" ličnosti koju bi trebalo prisluškivati, ili im takvu informaciju dostave službenici američkih ambasada u ciljanim državama. Pojedinci postaju mete NSA i tako što u elektronskim ili štampanim medijima privuku pažnju na sebe vlastitim izjavama ili postupcima - objašnjava Spasić.

On dodaje da se skoro svi političari s Balkana, koji dolaze u kontakt s američkim diplomatama, gotovo u pravilu prisluškuju.

- Političari, biznismeni i novopečeni tajkuni Amerikancima su najinteresantniji za prisluškivanje. Tu su takođe i pojedine osobe iz kriminalnog miljea. Prave zaštite od sofisticiranih uređaja koje NSA koristi za prisluškivanje gotovo da nema, tako da Amerikanci komotno mogu da prikupljaju materijale, odrede šta im je zanimljivo i u pogodnom trenutku, ako im neka javna ličnost u nekoj državi zasmeta, preko medija puste u javnost kompromitujuće detalje koji će ciljanu osobu u potpunosti uništiti - ističe Spasić.

Svijest o nadzoru

Ekspert za bezbjednost Predrag Ćeranić kaže da novi detalji o prisluškivanju koje je NSA sprovodila na području zemalja nastalih raspadom SFRJ, a koje je nedavno objelodanio austrijski političar, potvrđuju da SAD, kao globalna sila, nastoje da istraže sve što ih interesuje.

- To rade i službe drugih zemalja i to je nemoguće spriječiti. To znači da treba da imamo svijest o tome i da se shodno tome i ponašamo. Uostalom, mnoge afere u vezi sa prisluškivanjem u BiH pokazale su da nezakonito špijuniranje nije kažnjivo, s obzirom na to da niko nikada nije procesuiran, iako su mnogi slučajevi javno rasvijetljeni - rekao je Ćeranić.

Nezanimljive samo tri države u Evropi!

Poslanik Zelenih u austrijskom parlamentu, Peter Pilc, prilikom gostovanja na slovenačkoj televiziji, između ostalog, izjavio je da su Amerikancima za prisluškivanje u Evropi nezanimljive jedino bile Estonija, Letonija i Malta.

- Što se ostalih država tiče, američkim obavještajcima bili su interesantni i lični podaci nekih ljudi, kao i njihovi telefonski, bankarski i poreski brojevi. Amerikanci su željeli da ustanove i to koliko podataka o civilnom stanovništvu mogu da obuhvate i šta se iz tih podataka može zaključiti o potencijalnim terorističkim prijetnjama - rekao je Pilc.

List Press BIH - 07.10.2015.

Komentari

No commenting allowed at this time.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti