O samoubistvu našeg ambasadora pri NATO.

Božidar Spasić, bivši operativac Državne bezbednosti, takođe ima rezerve prema tezi o bolesti:
-Sama činjenica da se u javnosti pojavila i supruga gospodina Milankovića kao neko ko tumači koji bi bili razlozi za ovo ubistvo, za čoveka koji je sportista i koji je bio diplomata od karijere, njeno objašnjenje mi ne prolazi. Imajući u vidu poziciju i kontakte koje je imao, mogao je da dođe do najboljih vojnih lekara i zdravstvenih stručnjaka za iznalaženje eventualnog rešenja.

Mislim da ovde postoji veliki jaz između onoga što se dogodilo i onoga što znamo, kaže Spasić.
Ukoliko se po strani ostave motivi samoubistva ambasadora Branislava Milankvoća, mnogo pitanja vezuje se i za samo mesto smrti. Briselski aerodrom je jedan od najprometnijih i imajući u vidu da je Brisel sedište EU i NATO – mesto koje je najviše obezbeđeno kamerama i osobljem zbog svakodnevnog dolaska diplomata i visokih zvanica.
Međutim, i pored toga javnost nije videla ni jedan snimak bezbednosnih kamera koji bi barem pokazali kako se ambasador ponašao nekoliko minuta uoči tragedije, a koji bi na neki način pokazali da se ništa neobično nije dešavalo. -Kao nekom ko se bavi kriminalnom problematikom, najinteresantnije mi je mesto samoubistva. Nelogično je da dođe na međunarodni aerodrom, sačeka kolege i izvrši samoubistvo, pri tom se, navodno, šalio pre toga. Čudno mi je što nema nijednog snimka. Ne mora to da bude snimak samog čina, ali mogu da objave snimak gde se vidi sa kime on stoji. Podsećam da na aerodromu u Briselu ima preko 1000 kamera i da je svaki ćošak pokriven, ističe Božidar Spasić. Drugo pitanje odnosi se na imena i broj prisutnih. Osim imena Zorana Vujića, pomoćnika ministra spoljnih poslova Srbije za bezbednosnu politiku, i ime Van Vimers iz kancelarije javnog tužioca u Briselu, ne pominje se ni jedno drugo ime, a medijski izveštaji puni su izjava „Neimenovanih diplomata“ o tome kako se Milanković ponašao uoči smrti.
Pitanje je koje su diplomate bile prisutne i koliko ljudi je uopšte bilo prisutno?!
Prema podacima koje su objavili strani mediji, Milanković je na aerodromu sačekao delegaciju od šest srpskih diplomata. Sa druge strane, ovdašnji mediji pominju samo Zorana Vujića i vozača, koji je, navodno, bio u kolima u trenutku dok je Vujić ubacivao kofere u gepek, a kada se, kako se tvrdi, Milanković od njih odvojio i skočio.
-Čudna mi je informacija da je navodno šofer bio u vozilu, a da su diplomate stavljale prtrljag u gepek. Pa, molim vas, odkada to šofer sedi u kolima i uživa, a zvanice stavljaju kofere u gepek, pita Boža Spasić?
-Meni kao obaveštajcu je veoma interesantno i to da se veoma malo vremena nakon događaja na televiziji pojavio generalni sekretar NATO-a Rasmusen i izjavio žaljenej povodom tog, kako je rekao – samoubistva. Naprosto mi se nameće pitanje nije li generalni sekretar NATO-a imao već ranije spremnu izjavu. Kao da je čovek sve znao ili je nešto video što drugim službama nije dato a se vidi, napominje Spasić.

Kremacija zatvorila slučaj

Pitanja o bolesti ambasadora Milankovića postavlja i Božidar Spasić, nekadašnji operativac DB-a.
-Ako je tačno da je bio bolestan – kako je to promaklo našoj bezbednosnoj službi, jer je ona nadležna da vodi računa o našim predstavnicima tamo?! Da li je Milanković možda išao na neko lečenje i da li je možda primao neke lekove? Ako jeste, koji su to lekovi i ko mu ih je dao? Njegovi prijatelji tvrde da on nikada ne bi izvršio samoubistvo. Da li mu je neko dao nešto što bi izazvalo takvu reakciju kod njega? Dakle, sve to treba podrobno ispitati, ali je to sada nemoguće posle kremacije.

List Svedok - 19.12.2012.

Komentari

Straus 15.11.2013.

Znao sam ga licno. Proveli smo u inostranstvu vise godina zajedno. Uvek nasmejan, vedar i u sve bi poverovao samo ne u samoubistvo.
Pozdrav

No commenting allowed at this time.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti