Bombaš je propust policije

BEOGRAD – Povodom ulaska Blažimira Trifunovića (50) iz Guče, koji je sa bombom i pištoljem upao u policijsku stanicu Čukarica, stručnjaci za bezbednost ističu da je to propust same policije, dok u policija navode da nemaju dovoljno sredstava ni povoljne uslove za rad kako bi sprečili takve slučajeve.

Nema para

Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije, kaže da su ovakvi slučajevi neminovnost u svim strukturama država, a ne samo u policiji.
- S obzirom na to u kakvim uslovima i okolnostima živimo, takve pojave su naprosto neminovne, a ko zna šta je tog čoveka nateralo da to učini. On je nezadovoljan zato što su mu opljačkali stan u Čačku. To je posao tamošnje policije, koja bi trebalo redovno da obaveštava građane o svim prijavama i njihovom toku. Ali, to je nemoguće zbog zaostale tehnike i sredstava za rad – navodi predsednik PSS. On ističe da svako naoružan može ući u policijsku stanicu, jer MUP nema novca za obezbeđivanje ulaza.
- U stanici se izdaju lične karte i pasoši, pa se ne vrši pretres građana. Takvog obezbeđenje i pretres koštaju, a ovde najpre treba srediti radnu okolinu, za šta nema sredstava.

Odakle mu oružje

Božidar Spasić, bivši obaveštajac državne bezbednosti, ne slaže se sa navodima Mijailovića, ističući da postoji novac za povećanje nadzora i bezbednosti.
- Kakva su to obezbeđenja kada čovek s tolikim naoružanjem može da uđe i promakne policiji? Ko službenike treba da štiti, ako ne sama policija? Taj čovek je išao kao tempirana bomba kroz grad. U prvom redu, odakle toliko oružja kod građana? Prisetimo se hale „Borik“ u Banjaluci, to je potpuni propust policije – kaže Spasić, dodajući da je u ovakvim ustanovama neophodna ugradnja detektora za metal.
- Ako ima para da se Beograd okiti ukrasima, ima para i da se zaštite građani, i o tome nema dalje priče.
Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš tvrdi da je to posledica rada policije, koji je doveo do takvog ishoda.
- Rasulo vlada u MUP-u, a to su posledice. MUP je stotine hiljada evra potrošio na detektore za metal, a ne vidimo ih nigde. Njihovi izgovori zašto se ovde ne pretresaju građani su loši, jer novca ima, ali se ne troši namenski. Kupuju se automobili i satovi i stavljaju u džep, a onda dolazi do ovakvih situacija.

Tražimo razbojnike

Policija u Čačku saopštila je da su u Trifunovićevoj kući u Guči tri nepoznata, maskirana lica izvršila razbojništvo, a da je on tom prilikom zadobio povrede i zatražio lekarsku pomoć u bolnici u Guči. Oni ističu da čine sve kako bi izvršioci ovog teškog krivičnog dela bili identifikovani.

List Pravda - 01.02.2012.

Komentari

No commenting allowed at this time.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti