Božidar Spasić tvrdi da je u Crnoj Gori najzastupljenija visoka prostitucija

Postoji više lokacija na primorju gdje, ukoliko ste spremni da platite, za neke djevojke i do 5.000 eura, možete prstom izabrati koju želite na period od pet do 15 dana, objašnjava Spasić

Nakon trgovine narkoticima i oružjem, prema statističkim podacima, prostitucija je najunosniji biznis u kom organizovane kriminalne grupe ostvaruju ogroman profit. Razvijanje ‘’industrije prodaje tijela’’ u stopu prati porast trgovine bijelim robljem i razvijanje novih ruta za krijumčarenje ljudi, prevashodno žena koje se seksualno izrabljuju na najbrutalnije načine. Iako su koliko juče priče o hiperaktivnom tržištu prostitucije u Crnoj Gori karakterisane kao obične spekulacije, nedavna hapšenja u Budvi i zvanično su dokazala da su ‘’kraljice noći’’ preplavile jadransku obalu.

Budvanska policija razbila je, protekle sedmice, lanac prostitucije koji su organizovali Milenko Bukilić, koji je u bjekstvu i za kojim je odmah raspisana potjernica, i Marija Obradović iz Loznice koja se, prema pisanju medija, i sama dugo vremena prostituisala… ‘’Pala’’ je i čitava mreža hotelskih recepcionara i taksista koji su pripadali ovom lancu. Ovaj par upošljavao je veći broj djevojaka iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje su dobrovoljno prihvatale poslovnu ponudu zarađujući ''skromnije'' iznose dok su njihovi poslodavci prihodovali na desetine hiljada eura.

Razotkrivanje budvanskog slučaja unijelo je dodatnu paniku u kriminalne redove zbog straha da će uhapšeni akteri, u zamjenu za manje kazne, otkucati pripadnike drugih grupa koje se bave prodajom seksa… Još je veća zabrinutost klijenata, čija bi ‘’zagarantovana diskrecija’’ mogla veoma brzo biti dovedena u pitanje, naročito u slučaju podvođenja djevojaka iz svijeta mode i zabave koji je dospio pred sud u Hrvatskoj, a čiji je idejni tvorac poznati fizioterapeut Nebojša Perunović.

Ne želeći da prekidaju s unosnim biznisom, prema saznanjima našeg lista, crnogorski makroi su odlučili da naprave izmjene u načinu poslovanja i napuste lokacije koje su dosad koristili. - Pošto djevojke koje se bave elitnom prostitucijom, nakon unajmljivanja, uglavnom budu odvedene na privatne jahte, makroi su odlučili da poslovanje u potpunosti ''prebace na vodu''. Na ovaj način, makroi su smanjili mrežu saradnika i, praktično, postali neuhvatljivi za organe reda.

Ukoliko ih presretnu na moru, uvijek mogu reći da su grupa turista koja je krenula u obilazak, dok, s druge strane, identitet klijenata ostaje nepoznat. Ovakav način poslovanja odvija se u teritorijalnim vodama Crne Gore, ali i na hrvatskoj rivijeri, naročito oko tamošnjih ostrva. Sve u svemu, nedavna hapšenja, više su uplašila nego uzdrmala krugove koji se bave organizovanjem prostitucije, a nijesu uticala na smanjenje zarade. Naprotiv, ukazuje naš sagovornik, inače član policijskog tima koji istražuje slučajeve vezane za trgovinu bijelim robljem.

S druge strane, stručnjak za bezbjednost, Božidar Spasić, objašnjava da organizatori prostitucije ne čine neku specifičnu grupu unutar kriminalnog miljea.

-Prostitucija je organizovan posao, zapravo čitava industrija, i nikad ne ide sama. Čak i one žene koje prodaju seks stojeći pored magistrala i autoputeva imaju svog makroa. Tamo gdje vlast i država ne kontrolišu situaciju, javlja se prostitucija, i to je najbolji pokazatelj stanja u državi. Uz prostituciju je usko vezana prodaja narkotika, a ovim biznisom se bave i kockari, koji su poslovno vezani za zatvorene prostore i privatne kuće u kojima su sakriveni od javnosti. Slučajevi u kojima se ovim poslovima bave individualci veoma su rijetki, a njihovi poslovi su minimalnog obima i uključuju svega dvije do tri djevojke. Suština je u tome da prostitucija počinje da se razvija čim se za taj biznis ukaže prilika na nekom prostoru, objašnjava Spasić.

Spasić navodi da je prodaja tijela krucijalni dio onoga što se naziva ‘’kompletnom kriminalnom uslugom’’.
-Prostitucija ima međunarodni karakter u kome su pripadnici kriminalnih grupa međusobno povezani u kojoj god se državi nalazili. U svakom trenutku njima su poznate informacije o tome gdje i po kojoj cijeni se mogu naručiti žene, kakvog su, da tako kažemo, kvaliteta i koliko novca se u određenom gradu može zaraditi, pa bio to Pariz, Frankfurt, Budva ili okolina vojne baze Bondstil na Kosovu. Na drugoj strani, kad su u pitanju poslovi vezani za transport naručenih žena primat drži bugarska mafija, što joj je omogućeno zahvaljujući geografskom položaju, dok glavnu riječ u preuzimanju i daljem podvođenju prostitutki vode pripadnici albanske mafije, koji su najjači na svijetu, ukazuje Spasić.

Prethodno regrutovanje djevojaka uglavnom se odvija na jedan od tri načina.
-Naročito za krugove visoke prostitucije do novih žena se dolazi putem preporuke, tako što djevojka koja već radi u čitavu stvar uvlači svoje prijateljice, ponekad čak i rođake. Drugi način je preko izviđača koje mafija šalje. Ti ljudi ordiniraju po kafićima, hotelima i diskotekama, a u stanju su da veoma brzo zaključe koja od meta bi podlegla njihovoj ponudi za posao ‘’poslovne pratnje’’, ‘’masaže’’ ili nečeg sličnog, tako da veoma brzo dolaze do novih djevojaka. Naravno, tu je i treći način kada se žena na silu primorava da prodaje svoje tijelo, a ovakav vid torture pripadnice slabijeg pola obično doživljavaju od strane bliske osobe, navodi Spasić.

Kriminalci se služe različitim trikovima da bi prebacili žene do određene države ili destinacije.
-U pratnji jednog makroa djevojke u grupama od po deset do 12, po pravilu, se prevoze minibusevima ili kombijima, pod maskom turista, glumačke trupe ili manekenki koje su krenule na neko egzotično snimanje. Čak i kad ih policija zaustavi do hapšenja nikad ne dođe pošto se nijedna devojka, budući da je dobro zastrašena i ucijenjena prije polaska, ne bi usudila da se požali ili otkuca makroa, objašnjava Spasić.

Iz začaranog kruga prostitucije žrtve izlaze teško i veoma rijetko.
-Obično se izlazi ‘’s nogama naprijed’’, ali ima i slučajeva kada se prostitutka dogovori s makroom da će nekoliko godina, recimo, raditi i pristajati na sve, nakon čega je puštaju da ode. Jedan od načina je i bjekstvo iz pakla, ali te djevojke često ponovo završavaju kao prostitutke, samo u vlasništvu drugog makroa u drugom gradu ili državi. Zanimljivo je da se za odbjeglima i ne traga, pošto je tržište krcato novim ženama, zaključuje Božidar Spasić. Prema podacima Europola, na prostoru Evrope, posebno kad je riječ o ženama i djeci žrtvama trgovine ljudima, kao zemlje porijekla dominiraju Albanija, Bugarska, Rumunija i Moldavija, ali se pojavljuju i Rusija, Ukrajina i Bjelorusija, a sve češće i Srbija, Crna Gora i Hrvatska.

Do 2002. godine žrtve iz Albanije su najvećim dijelom ilegalno prebacivane morskim putem direktno u Italiju. Tada je dnevno išlo između četiri i osam brodova koji su prevozili u prosjeku po 12 osoba. U međuvremenu je došlo do izvjesnih promjena, pa putevi trgovine ljudima iz Albanije danas idu uglavnom u tri pravca: jedan ka Grčkoj preko planina, koji podrazumijeva legalno prelaženje granice, drugi vodi ka Makedoniji u koju može da se uđe bez vize, pa se obično granica prelazi legalno s validnim putnim ispravama na graničnim prelazima, a treći put vodi ili preko Skadra ka Crnoj Gori pa dalje na zapad ili preko Kosova i Srbije ka Hrvatskoj ili BiH, a zatim ka Zapadu ili prema sjeveru ka Mađarskoj i potom u zemlje Evropske unije.

Putevi bijelog roblja na balkanskoj ruti vode u nekoliko pravaca. Jedan vodi ka sjeveru preko Mađarske ka zapadnoj Evropi, drugi krak ide preko Slovenije ka zapadnim zemljama, a treći južno, preko Grčke ka Italiji i drugim zapadnoevropskim državama. Na ovoj ruti se Crna Gora, Srbija i druge zemlje bivše Jugoslavije pojavljuju kao zemlje tranzita i privremene ili trajne destinacije, ali, sve češće, i kao zemlje porijekla.

Humanitarne organizacije i Europol procjenjuju da kriminalci jedni drugima prodaju djevojke po cijeni od 1.000 do 3.000 eura, a ovo ulaganje, makroima se može vratiti i za nekoliko dana.

Mjesečno zarade i po četiri plate

U Crnoj Gori je, prema Spasićevim riječima, najzastupljenija visoka prostitucija.
-Postoji više lokacija na primorju gdje, ukoliko ste spremni da platite, za neke djevojke i do 5.000 eura, možete prstom izabrati koju želite na period od pet do 15 dana. Klijenti su uglavnom bogati biznismeni koji, nakon što polovinu novca makrou plate unaprijed, djevojke odvode na jahte ili u luksuzne hotele. Prostitutke koje rade s ‘’elitom’’ tako uspijevaju da zarade i do četiri prosječne plate mjesečno, a tokom ljetnje sezone ova cifra može biti i udvostručena, kaže Spasić.

Ljubav je slijepa

-Prije nekoliko godina, došao mi je jedan visoki funkcioner austrijske policije koji se oženio Rumunkom. Bio je veoma zaljubljen u svoju suprugu, ali su imali određenih problema u krevetu. Kazao mi je da mu je supruga ispričala kako je u Beogradu radila kao balerina i da je, jedne večeri, nakon predstave, presreo neki muškarac i silovao je. Navodno, zbog toga je imala velike traume, što je prouzrokovalo njene probleme s intimizacijom. Austrijanac je od mene tražio da provjerim ovu priču, što sam i učinio. Prvo sam se uvjerio da balerina pod tim imenom nikad nije postojala, a zatim utvrdio kada je dama o kojoj je riječ ušla u Srbiju i kuda se kretala. Prateći trag, došao sam do jednog bordela u blizini Požarevca, u kome je ta Rumunka godinama radila i odakle je uspjela da ode. Za ne tako veliku svotu novca čak sam došao i do njenih inkriminišućih fotografija, koje su jasno dokazivale kako je zapravo nastala njena trauma. Svoja saznanja sam podijelio s Austrijancem koji ne samo što je supruzi oprostio sve nego je i pronašao njenu porodicu i preuzeo brigu o njima… Sve to učinio je iz ljubavi prema supruzi, kaže Spasić.

Revija D - 16.09.2011.

Komentari

No commenting allowed at this time.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti