Čanak nije jedini: Naši političari najbolje cinkare!

Lider LSV nije jedini političar koji je radio za DB, mnogi su započeli karijeru i napredovali zahvaljujući špijuniranju

Nenad Canak

BEOGRAD - Političari su najpoželjniji saradnici Državne bezbednosti jer imaju pristup informacijama, a uz to vole da pričaju ružno o kolegama i cinkare, tvrde bezbednjaci, sagovornici Kurira.Nekadašnji funkcioner DB Boža Spasić podseća da je vrh DOS 2000. godine došao u posed dosijea DB, tako da su opozicioni lideri saznali mnogo toga.

- Mnogi političari su na vezi s DB. Ređe su neposredni saradnici, a češće je to odnos u kom političari sede s pripadnicima DB i cinkare, daju komentare, pričaju o intrigama i (ili) ružno o kolegama, i te priče se unose kao beleške, na osnovu kojih kasnije mogu da se rade neke strategije - navodi Spasić.Kriminolog Zlatko Nikolić navodi da službe ne bi bile to što jesu da nemaju saradnike iz svih sfera života, pa i politike.

Boza Spasic

- Službe brišu delove dosijea ili ceo dokument ukoliko postoji opasnost da bude otvoren. Što se tiče Čanka, ne mogu ništa da tvrdim. Čudno mi je da je Beba Popović sve to sručio u lice Čanku a da njemu kasnije nije falila ni dlaka s glave, odnosno da su nastavili da sarađuju s njim - kaže Nikolić.Kurir je objavio da je Čanak 90-ih radio za Državnu bezbednost, a tu tajnu otkrio je Vladimir Beba Popović.

Opozicija virila u dosijee

Momir Stojanović, bivši direktor VBA, kaže da je svojevremeno liderima koalicije Zajedno omogućeno da vide svoje dosijee. - Pretpostavljam da su mnogo toga videli - kaže Stojanović, a na pitanje o Čankovom učešću u radu DB, navodi: „U ovoj zemlji ništa me ne bi iznenadilo. Neki ljudi su na taj način, kroz bliskost s ljudima iz službe, gradili političku karijeru.“

List Kurir - 13.05.2013.

Komentari

No commenting allowed at this time.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti