CIA je preko Srbije špijunirala Hrvatsku

Služba državne sigurnosti Srbije, s njezinim šefom Jovicom Stanišićem, špijunirala je Hrvatsku za račun američke CIA-e od 1992. godine, ali bez potpisanog protokola o suradnji.

Predstavnike CIA-e najviše su zanimale informacije srpske tajne policije s terena u Hrvatskoj i BiH, kao i “Miloševićeve aktivnosti”, kazao je u Haagu, kao svjedok obrane u procesu protiv bivšeg šefa srbijanske tajne policije Stanišića, njegov bivši šef kabineta i načelnik za međunarodnu suradnju Vlado Dragičević.

Ovaj svjedok nije precizirao što je bio predmet interesa CIA-e vezano uz Hrvatsku, ali se može pretpostaviti da su američku obavještajnu agenciju zanimali potezi mlade hrvatske vlasti.

Masovne grobnice

Dragičević je izjavio kako je Slobodan Milošević odobrio tu suradnju “na riječ”, te da ga je Služba državne sigurnosti obavještavala o razgovorima s američkim kolegama, ali ne i o detaljima “o kojima predsjednik države nije trebao biti informiran”. U Bosni i Hercegovini CIA-u su najviše zanimale, prema ovom svjedočenju, masovne grobnice, a poslije je pratila provedbu Daytonskog sporazuma.

Za Božidara Spasića, bivšeg pripadnika srbijanske tajne policije, danas vlasnika detektivske agencije SIA u Beogradu, svjedočenje Vlade Dragičevića samo je potvrda prijašnjeg saznanja da je Jovica Stanišić bio agent CIA-e. On upozorava kako to nije bila obostrana suradnja, već klasična špijunaža Stanišića i nekih ljudi iz vrha Službe državne sigurnosti za račun američke sigurnosne agencije.

Amerikance, je kaže Spasić, zanimalo sve ono što ima u arhivima bivše jugoslavenske tajne policije o Hrvatskoj i nekim ljudima u Hrvatskoj, a ne klasična špijunaža na terenu u Hrvatskoj. Ti podaci iz arhiva, a bilo ih je dosta o hrvatskim kadrovima, uvelike su se dostavljali američkoj “vezi” u Veleposlanstvu SAD-a u Beogradu.

Usmeni dogovor

CIA-u nije zanimao tijek rata i što se događalo na ratištima na prostoru bivše Jugoslavije, već ih je u Bosni najviše zanimalo djelovanje islamističkih terorističkih grupa, kao što je i danas zanima, kao i to imaju li one kakve veze s vrhom vlasti u Hrvatskoj. Bojali su se da bi Franjo Tuđman mogao koristiti te grupe u redovima svojih snaga.

Ne treba zaboraviti, nastavlja Spasić, da je u početku 90-ih Tuđman imao odlične veze s Iranom, te je i ta veza i ono što iz nje može proizići, zanimala CIA-u. Zanimalo ih je i koliko je hrvatski državni vrh povezan s drugim sigurnosnim službama u svijetu i njegova suradnja s ostalim zemljama. Primjera radi, zanimali su se koje je oružje bilo u rukama uhićenih hrvatskih zarobljenika s ratišta, pa su prema tome zaključivali od koje zemlje Hrvatska kupuje oružje.

Temeljem usmenog dogovora CIA je poslala svoga čovjeka u Veleposlanstvo SAD-a u Beogradu i tako je ostvarivana suradnja. Iako svjedok nije rekao ime te “veze”, beogradski Press tvrdi da je američki čovjek za vezu sa Stanišićem bio William Lofgren. To je ovom listu navodno potvrdio i jedan bliski Stanišićev suradnik. I Srbi su trebali poslati svoga čovjeka u Washington, kako bi bio “veza” s CIA-om, ali je rat utjecao na to da on ne otputuje.

Da se u početku mislilo ozbiljno o suradnji srpske tajne policije i CIA-e govori i podatak da je u Beograd predsjedničkim zrakoplovom, kako to tvrdi Press, došao i general John Deutsch, tadašnji šef CIA-e, ali da je to bilo u vrijeme dok je Milošević za Amerikance slovio kao “jamac mira u BiH”. Previše prisna suradnja Stanišića s američkom agencijom stajala ga je smjene.

U procesu u Haagu ta mu suradnja neće donijeti neke pogodnosti jer, kako je naglasio tužitelj, “na osnovi te suradnje ne može se zaključiti da Stanišić nije počinio ratne zločine”. Svjedok Dragičević pri pojavljivanju pred Haaškim tribunalom bio je upitan zna li što o aktivnostima Jedinice za specijalne operacije, “Crvene beretke” na tlu Hrvatske.

Izjavio je da “nema saznanja o tome” i da Kapetan Dragan nije imao nikakvu suradnju sa srpskom tajnom policijom te da ga je prvi put susreo 2000. godine. Tužitelj mu je tada prikazao film s proslave “Crvenih beretki” 1997. na kojoj je tajna policija dijelila odličja za sudjelovanje u ratu na tlu Hrvatske i BiH. Na snimci se vidi kako je odličje dobio i Kapetan Dragan, a da svjedok čita obrazloženja za odlikovane i poimenično ih proziva da ih preuzmu.

Uhvaćen u laži, svjedok je izjavio kako je “ovaj detalj smetnuo sa uma” te da ne može ništa reći o suradnji Kapetana Dragana i Jovice Stanišića. I tu ga je snimka demantirala jer se na njoj vidjelo da Kapetan Dragan stoji na proslavi i dodjeli odlikovanja odmah do Stanišića, koji se s njim pozdravljao srdačnije nego s ostalim sudionicima proslave.

List Slobodna Dalmacija - 11.11.2011.

Komentari

No commenting allowed at this time.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti