CIA tajno u Beogradu

U delegaciji američkog Kongresa koja je početkom nedelje posetila Srbiju, neprimetan za javnost, nalazio se i zamenik direktora CIA Majkl Morel. Kongresmeni su u Srbiju došli kako bi se tokom trodnevne posete sastali sa predsednikom Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i ostalim srpskim zvaničnicima.

Sa njima su razgovarali o "regionalnim pitanjima, napretku Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji, ali i bilateralnim odnosima", saopšteno je iz Ambasade SAD u Srbiji. Međutim, nije saopšteno šta je drugi čovek CIA radio u Beogradu tokom ta tri dana.

U okviru posete regionu, američka delegacija otići će i u Hrvatsku, BiH i Kosovo, ali ostaje zabeleženo da je ovo prva poseta ovako visokog funkcionera najmoćnije američke obaveštajne službe Beogradu u protekle dve decenije. Najverovatniji razlog dolaska prvog operativca CIA je nedavni incident u Sarajevu, kada je pripadnik vehabijskog pokreta Melvid Jašarević pucao na Ambasadu SAD i sve veća opasnost od ovog pokreta u regionu.

O čemu je Morel razgovarao sa srpskim zvaničnicima, pokušali smo juče da saznamo u vrhu srpske vlasti, ali smo svuda naišli na zid ćutanja.

Za sada se ne zna da li će zamenik direktora CIA biti u američkoj delegaciji samo tokom posete Srbiji i nju iskoristiti da se neprimetno sastane sa kolegama iz bezbednosnih službi, ili će otići i u ostale države regiona, koje su u planu američkim kongresmenima, pa tamo razgovarati sa lokalnim obaveštajcima.

- Najverovatniji razlog posete ovako značajne osobe iz najmoćnije obaveštajne službe u svetu jeste opasnost od vehabijskog pokreta - kaže Boža Spasić, nekadašnji visoki funkcioner Službe državne bezbednosti i stručnjak za bezbednosne probleme.

- CIA prvenstveno ovde zanima vehabijski pokret i kolika je opasnost od njih. Takođe, zanima ih da li je Srbija i dalje tranzitno područje za raznorazne radikalne ekstremne grupe. Što je najinteresantnije, Amerikance je tokom posete interesovao naš odnos prema događajima u Libiji, s obzirom na bliske odnose Srbije i ove zemlje odranije, ali i zbog činjenice da se u Srbiji školovao veliki broj libijskih obaveštajnih oficira - objašnjava Spasić.

Bolja saradnja bezbednjaka

Prostor Balkana je sve interesantniji američkim bezbednosnim službama. Osim funkcionera CIA koji retko dolaze na ove prostore, poslednjih godina sve češće Srbiju i Bosnu i Hercegovinu posećuju agenti FBI i agencije za borbu protiv trgovine drogama DEA. Oni su razvili izvanrednu saradnju, pogotovo sa srpskim službama, u borbi protiv organizovanog kriminala, najčešće trgovine drogama i internet-kriminalom. Već gotovo dve godine na primer, agenti DEA nalaze se sa kraćim prekidima u Srbiji, pomažući srpskim službama u borbi protiv međunarodnog kriminala.

S druge strane, srpski bezbednjaci sve češće odlaze na obuku u SAD. Tako je nekoliko srpskih policajaca završilo obuku u borbi protiv organizovanog kriminala u američkom gradu Rozvel u Novom Meksiku, a dvojica su završila i elitnu akademiju FBI u Kvantiku.

Inače, Morel je profesionalni oficir CIA u kojoj radi preko 30 godina. Specijalista je za azijski region, a od jula do septembra bio je vršilac dužnosti direktora CIA, nakon odlaska prethodnog direktora Leona Panete i dolaska novog, generala Dejvida Petreusa. Potom se vratio na dužnost zamenika direktora CIA, odnosno prvog operativca službe.

- On je tokom posete Beogradu razgovarao sa našim obaveštajcima iz BIA i Vojnobezbednosne agencije, koje se bave problemima ekstremnih islamističkih pokreta. U Beograd su pre njih nekoliko dana ranije došli agenti CIA za specijalne zadatke da pripreme posetu i neophodan materijal - objasnio je Spasić.

Šta Rusi rade u Srbiji?

Jedan od razloga posete prvog operativca CIA Srbije, kako kaže Spasić, može biti i gradnja ruske baze u Nišu, tačnije Centra za vanredne situacije.

- Možda Amerikanci žele da osmotre i kakve su namere sa objektom koji se sa Rusima gradi u Nišu. Verovatno CIA ozbiljno prati situaciju i proverava da li baza za spasilačke misije može preko noći da se pretvori u vojnu bazu, a samim tim i promeni odnos moći u regionu - objašnjava Spasić.

Tri prstena obezbeđenja

Jedan od najvažnijih zadataka, za koje je CIA zadužena, jeste organizovanje obezbeđenja diplomatskih predstavništava SAD, koja se lako mogu naći na meti terorista. Zbog toga je Morel, kako saznajemo, tokom boravka u Beogradu posetio i gradilište nove američke ambasade na Topčideru. Zgrada u kojoj se trenutno nalazi Ambasada SAD, u samom centru Beograda, kako kažu stručnjaci, vrlo je nepraktična za obezbeđenje.

Ta zgrada se za sada štiti u nekoliko nivoa. Prvi nivo čini unutrašnje obezbeđenje, koje čine radnici privatne kompanije za obezbeđenje iz Srbije. Drugi nivo obezbeđenja su američki marinci, a treći nivo je spoljne obezbeđenje, koje obavlja Specijalna antiteroristička jedinica MUP-a Srbije. Oni su naoružani automatskim oružjem i kontrolišu sve trotoare i prilaze Ambasadi koja je u samom centru grada.

Vesti Online - 11.11.2011.

Komentari

No commenting allowed at this time.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti