Crnogorska i makedonska politika su apsolutno zavisne od uticaja Zapada

"Stekli su se određeni uslovi da Srbija dobro razmotri svoje dalje poteze, odnose, da razmatra svoja ulaganja ili bilo šta u taj odnos između Srbije i Crne Gore i Srbije i Makedonije", kaže analitičar Božo Spasić za SrbijaDanas.com.

Unesko

Na Izvršnom savetu u Parizu izglasan je predlog preporuke za prijem Kosova u Unesko. Za je glasalo 27 zemalja, a među njima Crna Gora i Makedonija. Predstavnici Rusije i Kube zatražili su odlaganje sednice, ali je predsednik Izvršnog saveta taj zahtev odbio. Dalja sudbina prijema Kosova u ovu organizaciju će se videti na Generalnoj konferenciji.

Analitičar Dejan Vuk Stanković za SrbijaDanas.com kaže da očekuje da bude velika diplomatska borba oko toga da li će Kosovo postati član ili ne, a da za sada ne može predvideti ishod.

"Obično preporuke imaju značajnu težinu za zemlje članice generalne skupštine, međutim u generalnoj skupštini se odlučuje dvotrećinskom većinom i obzirom na veliki broj uzdržanih glasova prilikom glasanja na izvršnom savetu i na određenom broju zemalja koje su napustile glasanje, kao i na činjenicu da preko 80 zemalja koje su članice UN nije priznalo Kosovo, mislim da aktivnom diplomatijom Srbija možda može da spreči ili, kako kaže predsednik Nikolić, da odloži bar za dve godine raspravu o članstvu Kosova u Unesko", priča Stanković.

Makedonija i Crna Gora glasale ZA

Imajući u vidu da su Makedonija i Crna Gora glasale ZA ulazak Kosova u Unesko, Stanković objašnjava da bi bilo neočekivano da, s obzirom na to da su priznale nezavisnost Kosova, glasale suprotno onom "što su uradile juče".

"Dakle, zemlje koje su priznale Kosovo su glasale da ono bude član Uneska, kao što će glasati da Kosovo bude primljeno u svaku drugu međunarodnu instituciju. Za mene to nije iznenađenje", kaže naš sagovornik i dodaje da to nije nešto što nailazi na odobravanje, ali ne veruje da je neko u Srbiji ko se bavi spoljnom politikom očekivao drugačiji ishod.

"Što se naših budućih međusobnih odnosa tiče, mislim da će doći do nekog privremenog distanciranja, ali da odnosi neće biti suštinski poremećeni. Srbija je tu neprijatnu epizodu sa Makedonijom i Crnom Gorom prevazišla", priča Stanković za SrbijaDanas.com.

Analitičar Božo Spasić je manje optimista po pitanju prijema Kosova u Unesko. On smatra da će Kosovo biti primljeno u ovu organizaciju hteli mi to ili ne.

"Uzaludne su ove diplomatske aktivnosti, ali su dobre zato što se o tom problemu najzad govori, pa mnogi čuju. Inače, ne treba zaboraviti da velike sile poput Amerike, Engleske glasaju za prijem u Unesko, a one drže Unesko pod svojom kontrolom. Ne samo politički nego i finansijski. Svakako da će Kosovo ući u Unesko", kaže Spasić za SrbijaDanas.com.

Za razliku od Stankovića, Spasić misli da našu javnost posebno buni to što su Makedonija i Crna Gora glasale za prijem Kosova u Unesko, i smatra da Srbija treba da razmisli o svojim daljim potezima što se tiče te dve zemlje.

"Stekli su se određeni uslovi da Srbija dobro razmotri svoje dalje poteze, odnose, da razmatra svoja ulaganja ili bilo šta u taj odnos između Srbije i Crne Gore i Srbije i Makedonije, jer je to dokaz da crnogorska i makedonska politika su apsolutno zavisne od uticaja Zapada i uticaja stranih zemala", naglašava Spasić.

Zapad nam nije prijatelj

Samu odluku Izvršnog saveta smatra skandaloznom i da mi, ustvari, nemamo prijatelje na Zapadu.

"Činjenica je da je sve skandalozno u vezi sa prijemom jedne zemlje koja nije članica UN, zemlje, za koju dokazujete da nije spremna da poštuje principe Uneska, zemlje za koju je Srbija iznela prvi put sistematski i dokazane činjenice šta se radilo prema tim dobrima koje je štitio Unesko... Ta činjenica nije uvažavana, za to je smatrano kao: 'Eto, tako se priča'", kaže Spasić za naš sajt i dodaje da to govori samo to da mi zapravo "imamo" svoje prijatelje na zapadu i govorimo o prijateljstvu, ali kada ti prijatelji na zapadu treba da konkretizuju to prijateljstvo sa nama onda se vidi da se mi uglavnom osvrćemo na Rusiju, osvrćemo na Kinu“, zaključuje Spasić za SrbijaDanas.com.

Nema pomoći

Spasić kaže da na Generalnoj konferenciji neće imati uticaj ni Rusija ni Kina, dva ogromna sistema u kojima postoje ogromna Uneskova dobra, zato što zapravo Zapad finansira Unesko i onaj koji ima novac u ovom momentu zapravo drži i međunarodne organizacije pod svojom kontrolom.

"Prema tome, glasanje Rusije i Kine, koje je sasvim korektno, koje upućuje da treba još o tome razgovarati neće imati nikakav efekat na Generalnoj skupštini. Jednostavno se videlo da to nema efekata samo zato što se tu glasa, tu ne može da se stavi veto, ne postoji mogućnost da izađu iz sale itd. jer je Zapad, a tu govorim o Amerikancima, Nemcima i Englezima su obezbedili onu većinu koja će za njih glasati, dakle glasaće čak i oni kojima će bti ugrožna dobra na Kosovu, npr Crna Gora ima tamo svojih manastira vezanih za SPC, pa čak i Makedonija" objašnjava Božo Spasić.

Kosovo će biti Unesko

"Ono što oni koji finansiraju Unesko zamisle, oni će i ostvariti. Prema tome mi moramo sada prihvatati činjenicu da će Kosovo biti Unesko i utvrditi na koji način ćemo se sada boriti da se dobije neki autonomni status tih srpskih svetinja, srpskih manastira i ostalih srpskih dobara na Kosovu gde bi ili međunarodne snage ili neke naše snage mogle da štite ta dobra. U svakom slučaju, tek se očekuju problemi po tom pitanju", kaže Božo Spasić.

SRBIJA DANAS - 25.10.2015.

Komentari

No commenting allowed at this time.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti