Dva Pikasa u sefu banke

Pripadnici MUP-a Srbije pronašli su juče, posle operativne dojave švajcarskog tužilaštva, slike slavnog španskog slikara Pabla Pikasa „Glava konja" (1962) i „Čaša i bokal" (1944), čija je vrednost procenjena na više od 10 miliona evra. Slike su ukradene 2008. u Kulturnom centru „Zedam" kod Ciriha, a pronađene su u sefu jedne banke u Beogradu.

- Švajcarsko tužilaštvo dostavilo je srpskim pravosudnim organima zamolnicu da se proveri da li su Pikasove slike u Beogradu. Ubrzo je stigao i podatak da su u trezoru jedne banke. U toj banci nisu imali pojma šta čuvaju i, s obzirom na to da je „vlasnik" trebalo ovih dana da ih podigne, policija je upala i pronašla slike - saznajemo u policiji.

Ko je sakrio dela?

Prema informacijama Pressa, policija sprovodi istragu ko je ostavio ova umetnička dela. Prema jednoj verziji, u celu priču su umešani engleski državljanin i veća banda iz Švajcarske, za koju su Srbi i Hrvati odrađivali prljave poslove.

- Švajcarsko tužilaštvo vodi mnogo širu istragu koja bi trebalo da razbije opasnu međunarodnu bandu kradljivaca umetnina, skupocenih muzejskih satova i nakita - navode u policiji.

Kako saznajemo, ova internacionalna istraga obuhvata i provere vezane za istrage o Vjeranu Tomiću Spajdermenu, koji je, prema pisanju francuskih medija, ukrao pet remek-dela Pikasa, Monea i Modiljanija. U Tomićevim štekovima pronađeno je 13 slika, a dve Pikasove nađene su smrskane na đubrištu.

- Pretpostavlja se da je ova banda Srbiju procenila kao sigurno skrovište, pa su zato završila kod nas - navode u policiji.

Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić, kao i direktor policije Milorad Veljović potvrdili su juče da su slike pronađene u Beogradu.

Boža Spasić, bivši inspektor, a sada vlasnik privatne detektivske agencije, kaže da se, prema podacima koje je dobio od stranih policijskih službi, u Srbiji nalazi nekoliko stotina vrhunskih umetničkih dela ukradenih iz svetskih galerija.

- Radi se o vrlo skupim slikama koje su uglavnom u Beogradu i okolini, dok se jedan broj tih umetnina nalazi u posebnim štekovima. Vrednost ovih umetničkih dela procenjuje se na nekoliko stotina miliona evra. To je takozvana vruća roba, koju kupuju samo odabrani kupci i oni vrlo dobro znaju kako se s njom postupa. Deo ovih umetnina prebacuje se u Crnu Goru, gde ih kupuju ruski bogataši - otkriva Spasić za Press.

Spasića nije iznenadila vest da je policija u Beogradu pronašla dve Pikasove slike.

- Kada bi se zagrebalo po Beogradu i njegovoj okolini, možda bi i neki Da Vinči istrčao iz neke vile - kaže Spasić.

Krađe se dugo planiraju

On objašnjava kako se u praksi odvija pljačka skupih dela.

- Umetnička dela se ne kradu ako ne postoji naručilac. To mogu biti vlasnici galerija, takozvani međunarodni preprodavci koji znaju da je srpska ekipa u svetskom vrhu kada je u pitanju krađa umetnina - priča Spasić.

Ako ukradeno umetničko delo u Srbiju stiže iz inostranstva, ovde ga obavezno čeka logistička podrška.

- Fotografije slika se nalaze i u katalozima, pa eksperti sliku na osnovu toga vraćaju u prvobitno stanje, odnosno stavljaju je u isti ram kao i u originalu - kaže on.

Marko Nicović, nekadašnji šef beogradske kriminalističke policije, kaže da se krađa umetničkih dela dugo planira i odvija u vrlo uskom krugu ljudi.

- Angažuju se vrhunski lopovi. Oni najčešće dobijaju svega 0,5 do dva odsto od ukupne vrednosti robe - navodi Nicović.

On kaže da se za prenos ukradenih slika preko granice najčešće koriste diplomatske pošiljke koje ne podležu carinjenju.

- Lopovi u igru uvlače strane diplomate iz siromašnih zemalja koji su korumpirani i lako potkupljivi - objašnjava Nicović.

List Press - 27.10.2011.

Komentari

No commenting allowed at this time.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti