FRANCUSKA OVO HOĆE DA SAKRIJE PO SVAKU CENU: Na EP u tučama ne učestvuju SAMO NAVIJAČI

Tuče na Evropskom prvenstvu u fudbalu su pokazale da se sve dešava iz nekih drugih razoga, a oni nisu vezani za ljubav prema reprezentaciji.

Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje se ove godine odigrava u Francuskoj, obeleženo je velikim brojem tuča i sukoba navijača. Ono što je interesantno u celoj priči je to da su se najmanje sukobili zbog fudbala i svojih voljenih reprezentacija.

Elem, ono što je posebno uticalo na stvaranje takve atmosfere, nesumnjivo je jačanje desnice u Evropi, a posebno u Francuskoj, gde jednu od bitnijih uloga igra Marin Le Pen.

- Sama Francuska je ušla u jedan period tzv. vrlo jake desnice, a jaka desnica uvek podrazumeva da postoje "udarne grupe", to su ili huligani ili navijači koji se pretvaraju u huligane ili imaju svoju neku partijsku vojsku s kojom oni izazivaju nerede – objašnjava analitičar Božo Spasić za portal SrbijaDanas.com.

Kako je rekao, očito je da ovi događaji koji su se do sada zbili, a možemo očekivati još toga, ukazuju na činjenicu da su desničari iz Francuske zapravo pozvali desničare ili ekstremiste iz čitave Evrope da dođu na tzv. porciju obračuna između njih i svakako da je to vrlo rado prihvaćeno.

Spasić dodaje da nije bilo tih Francuskih desničara, koje je napravila upravo Marin Le Pen i njena stranka, onda ne bi bilo takvih žestokih obračuna, zapravo bilo bi obračuna samo navijačkih grupa.

Javna tajna

- Francuzi prikrivaju, i naša javnost to ne zna, da u svim tučama engleskih, ruskih, nemačkih, albanskih navijača redovno treća strana su bili ti desničari iz Francuske i oni su učestvovali u svim tučama.

Otuda su Francuske vlasti, a to lako može da se primeti iz nekoliko činjenica, pokušale da prikriju suštinu tih sukoba jer bi svakako moralo da dođe i do kažnjavanja njihovih građana ali oni to prikrivaju i onda su to prebacivali na Ruse, Engleze, Hrvate.

- Vidite po kaznama da od svih pretnji od isključivanja sa prvenstva reprezentacija zbog tuča njihovih huligana prosto se sve svodi na novčane kazne koje neće ni platiti jer su dobijali tolike nagrade za ovo učešće tako da će to opet da plati neko drugi - objasnio je Spasić.

- Francuska desnica postaje veoma važan faktor u tom desničarskom ekstremnom ponašanju unutar Evrope i vrlo lako se nađu desničari svih vrsta ako treba na nekom od takvih skupova. Ovo je bila izvanredna prilika i „poziv“, a od strane Rusa, Engleza, Albanaca, Hrvata je sa zadovoljstvom prihvaćen i oni su priredili taj spektakl u ekstremizmu. No, srećom nije bilo žrtava nego se sve svelo na obične tzv. desničarske tuče – podvlači naš sagovornik.

Upitan da li možemo da očekujemo sukobe desničara i na skupovima koji će se tek organizovati, Spasić je potvrdno odgovorio.

- Desnica i postoji zbog toga da bi iskoristila bilo kakav događaj kako bi eksponirala silu, unosila nered i pravila štetu. To je njen cilj čime, zapravo, izaziva vlast da prema njoj reaguje na odgovarajući način – rekao je analitičar za naš sajt.

On je upozorio da možemo očekivati bilo kakav skup ubuduće koji će se događati u Evropi da će desnica, ne samo iz Francuske ngo iz čitave Evrope, uvek biti tamo prisutna i ono što je očito, sada i celokupnoj evropskoj javnosti, jeste da se oni ne mogu i nema instrumenta da se spreče da čine nasilje ako oni to žele. Pitanje je samo u kom intenzitetu to žele.

- Ono što je interesantno kod desnice je to što ima toliko dodirnih tačaka sa terorizmom koji je zahvatio Evropu, ali to su dve potpuno odvojene stvari i desnica u jednom momentu može da se pretvori čak i u tzv. unutrašnje terorističke grupacije. To je postojalo i u Nemačkoj i u Italiji, Crvene brigade, gde su se iz desnice ili iz krajnje levice pretvorili u terorističke grupe – rekoa je Božo Spasić.

Za kraj je naglasio da je otuda je cilj svake države da desničarske grupe drži na kontolnom punktu gde zna gde će i šta će raditi.

SRBIJA DANAS - 27.06.2016.

Komentari

No commenting allowed at this time.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti