HRVATSKI IZBORI: Kad ne budu imali više aduta, svi će izvaditi Srbiju na sto!

- Može biti izuzetno važno da Srbi iz Hrvatske odluče ko će napraviti većinu tako da je to sada pitanje vođstva Srba iz Hrvatske - kaže analitičar Dušan Janjić za SrbijaDanas.com.

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj biće održani 8. novembra. Malo vremena je ostalo za poslednje poteze, jer noćas počinje predizborna tišina. Ostaje da se vidi kakvi će biti rezultati i kako i koliko će se to odraziti na Srbiju, odnosno kakva će njihova buduća politika biti prema našoj zemlji.

Analitičar Dušan Janjić kaže da što se tiče Srbije, apsolutno je svejedno ko će da pobedi u Hrvatskoj pošto su u toj zemlji rezultati neizvesni u poslednje vreme.

- Može biti izuzetno važno da Srbi iz Hrvatske odluče ko će napraviti većinu tako da je to sada pitanje vođstva Srba iz Hrvatske. Što se tiče nekog evropskog rasporeda, da kažemo kontakata, projekata, uticaja Nemačke na regiju... verovatno bi za ovu vladu stabilniji partner u ovom momentu bio HDZ – kaže Janjić za SrbijaDanas.com.

On smatra da to je nešto u šta Srbija ne treba da se meša, niti može, niti odlučuje.

- Očigledno je da je Milanović dosta dugo trebio Srbiju, probleme izbeglica, i on je time uspeo da uđe u jedan deo desničarskog biračkog tela, ali sačekajmo izbore jer ipak očekujem pobedu HDZ-a i očekujem da će se uz, preuzimanje nekih kvalitetnih ljudi iz sadašnje koalicije, unaprediti odnosi Hrvatske i Srbije – nada se Janjić.

Ukoliko se ipak dogodi da pobedi SDP veruje da se odnosi neće pogoršati, ali da će Milanović morati da se vrati u okvire pragmatične politike.

Politika prema Srbiji se ne menja

Analitičar Božo Spasić misli da izbori u Hrvatskoj bez obzira koja opcija pobedi da li opcija HDZ-a, desna krajnja opcija koja koketira sa tom, takozvanom ustaškom opcijom ili leva opcija SDP-a koja predstavlja kvazilevicu. Dakle ni u jednom slučaju, bez obzira ko pobedi na ovim izborima biti velike promene politike prema Srbiji i neće biti značajno promenjeni odnosi između Srbije i Hrvatske.

- Naši odnosi su utemeljeni na sasvim drugim postavkama i apsolutno je nevažno ko je na vlasti u Hrvatskoj: bilo da je to desnica ili levica svi odnosi će biti determinisani u onoj meri u kojoj jednoj ili drugoj strani odgovaraju dobri odnosi - kaže Spasić. On smatra da čim nas Evropa pritisne mi ćemo imati dobre odnose, a čim se postavi pitanje velike Srbije ili ustaške Hrvatske onda će biti sukoba i svađa između te dve zemlje.

Naš sagovornik smatra da sa potpunom pouzdanom sigurnošću možemo tvrditi da Srbija može samo da posmatra cirkus koji se trenutno događa u Hrvatskoj.

Srbija kao poslednja karta

- Srbija se za sada ne izvlači, tj. ne pominje u Hrvatskoj, ali verovatno će se izvući u onom poslednjem momentu, dakle u noći pred stvaranje te tzv. izborne tišine. Kada više nema ni jedan drugi adut i leva i desna opcija vade Srbiju – napominje Spasić.

- Bilo ko da pobedi u Hrvatskoj politika i odnosi Hrvatske i Srbije se neće promeniti – zaključio je Spasić za SrbijaDanas.com.

SRBIJA DANAS - 08.11.2015.

Komentari

No commenting allowed at this time.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti