I za ubistvo Palmea optužuju Srbe?!

Jugoslovenska tajna policija organizovala je ubistvo švedskog premijera Olafa Palmea 1986. godine, kako bi krivicu pripisala ustaškoj emigraciji, objavio je nemački magazin „Fokus" saznanja njihove tajne službe.

Nemački izvori se pozivaju na Vinka Sindičića, bivšeg plaćenog ubicu jugoslovenske službe, koji je posvedočio da je Palmeov ubica izvesni Ivo D., koji kao penzioner danas živi u Zagrebu. Nemci su ubistvo Palmea nazvali posledicom „Titove zavere", što baziraju na činjenici da je Broz tokom sedamdesetih dao odrešene ruke tajnim službama za likvidaciju ustaških terorista.

Spasić: Zapadna podmetačina

Nekadašnji službenik SDB-a Božo Spasić, koji je u to vreme bio šef specijalne jedinice jugoslovenske službe za akcije u inostranstvu, kaže za Press da su ovakve priče potpune gluposti i da dolaze iz redova hrvatskih emigranata koji su pre rata sarađivali sa Udbom, a sada „peru svoje biografije".

Ulof Palme

- Ispada da je policija izvela atentat kako bi kompromitovala šačicu bednih ustaških terorista koje smo mi držali na oku 24 časa dnevno. Pa, lakše bismo njih likvidirali, nego da sprovedemo tako komplikovanu akciju. U Hrvatskoj još vlada tihi rat između ustaša i onih koji su sarađivali sa Udbom. Pozivaju se na Vinka Sindičića, koji je bio saradnik hrvatske tajne policije i uz odobrenje jugoslovenske službe dobio zadatak da izvede atentat na ustaškog emigranta Nikolu Štedula u Škotskoj. Nije uspeo, a na aerodromu u Birmingemu je uhapšen i osuđen na 15 godina. Posle povratka u Hrvatsku imao je problem kao bivši saradnik Udbe, on se već pojavljivao kao neko ko otkriva akcije jugoslovenske policije - kaže Božo Spasić.

Naša policija ukazala na Kurde

Naš sagovornik objašnjava da je posle ubistva Palmea švedska policija sumnjala da iza atentata stoje neke ustaške terorističke organizacije.

- Naša policija je sarađivala sa Šveđanima, ali nismo imali informacije o učešću ustaških terorista u atentatu. U to vreme najviše se sumnjalo na Kurde i njihovu grupu koja se zvala Vukovi. Palme jeste smetao ustašama, jer su u vreme njegove vladavine saterani u mišju rupu i nisu bili u stanju da izvedu ni najmanju akciju - kaže Spasić.

List Press - 19.01.2011.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti