Jovica Stanišić za CIA namestio rat na Kosovu

Stanišić, prema haškoj optužnici jedan od glavnih organizatora „udruženog zločinačkog poduhvata“, sve vreme dok je organizovao paravojne formacije i slao ih na ratišta preko Drine, obezbeđivao kanale veze među učesnicima UZP-a, radio je i za drugu stranu. To znači da su i Stanišićevi ratni saradnici Legija, Arkan, Kapetan Dragan i ostale patriotske figure bile u službi sopstvenog neprijatelja. Dugogodišnji operativac DB-a Zoran Stijović postavlja pitanje kako je moglo da se desi da se pored srpske službe na Kosovu iz jedne banditske grupe stvori OVK. - DB je, na primer, mesecima 24 sata dnevno nadzirala grupu Adema Jašarija. Robert Gelbart je tada govorio da SAD ne podržavaju nezavisnost Kosova i rekao je da je OVK teroristička organizacija. On je 4. marta 2008. zapretio ozbiljnom akcijom SAD ako dođe do sukoba na Kosovu. Sledećeg dana neko je pored svih tih opomena naredio da se krene u operaciju u Prekazama protiv grupe Jašarija, u kojoj je bilo oko 50 žrtava. To je bio okidač za eksploziju OVK na Kosovu - navodi Stijović.

On tvrdi da je u leto 1998. u kući biznismena iz Prištine Neše Radovanovića bio smešten punkt CIA. - Ne samo da je centrala DB-a to znala, već im je i pomagala. Tako su dobili i tablice za automobile i informacije. Pitanje je ko je za koga tu radio - kaže Stijović. On postavlja i pitanje koji je razlog da se vojska povuče iz Knina, ali i podseća na mnoge loše odluke i rezultate takve politike. Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić ocenio je da su navodi o saradnji bivšeg šefa Državne bezbednosti Jovice Stanišića sa američkom CIA „čudni“, jer ozbiljne obaveštajne službe takve podatke ne objavljuju. On je rekao da nije spreman da poveruje čoveku koji je informaciju o Stanišićevoj saradnji sa CIA saopštio medijima i dodao da je Stanišić kao šef Državne bezbednosti morao imati kontakte sa američkom službom. Bivši operativac Državne bezbednosti Božidar Spasić kaže za „Alo!“ da je priča o Stanišićevoj dvostrukoj igri apsolutno tačna i da nije neobično što je CIA otkrila identitet svog plaćenog agenta da bi mu pomogla. - CIA je dosad tri puta objavila imena svojih plaćenih agenata i smatram da je Stanišić bio dobro plaćen za svoje usluge. CIA nije služba koja angažuje na patriotskoj osnovi, već za novac. To je najveća bruka za srpsku tajnu policiju od vremena Turaka - kaže Spasić. Zoran Mijatović, nekadašnji zamenik šefa BIA, nije želeo da komentariše saradnju Stanišića sa CIA dok ne pročita tekst u kojem je to izneto. On, kako je rekao, ne bi želeo da „našteti niti Jovici niti javnosti“.

Kontinuitet saradnje sa CIA
Bivši operativac DB-a Dragan Filipović, major Fića u knjizi „Anatomija globalističkog smrada“, navodi da je Slobodan Milošević napravio kardinalnu grešku kada je smenio Jovicu Stanišića, jer je poverovao ruskoj službi da mu ovaj, u saradnji sa CIA, sprema državni udar. Stanišić je smenjen u oktobru 1998, ali je nastavljeno sa „čudnim odlukama“. „Frizirane su informacije i lažno je prikazivano koliko se brzo razvija OVK“, kaže Stijović. Javnosti je poznato i da je Rade Bulatović, bivši direktor BIA, odneo u štab CIA deo naše arhive.

Pozajmili mu pare za cipele
Božidar Spasić kaže da su plate u DB-u bile niske i da je i Stanišić nekada, pre nego što je 1991. postao šef DB-a, skromno živeo. - Sećam se jednom da je krenuo da kupi cipele. Svratio je kod Mihalja Kertesa i pošto smo videli da nema dovoljno novca, pozajmili smo mu pare. Primetio sam da se nešto kod njega menja kada je okupio oko sebe lobi: Brana Crnčević, Mihalj Kertes, Radovan Pankov i Milorad Vučelić, koji je lobirao kod Miloševića da Stanišić postane šef DB-a - kaže Spasić.

Jovica u komšiluku sa Borkom
Jovicu Stanišića juče niko iz komšiluka nije video kako izlazi ili ulazi iz stana na Vračaru u kojem u poslednjih nekoliko godina živi sa porodicom. - Sretnem ga ponekad. Vidi se da mu je zdravlje narušeno, ali se kreće bez tuđe pomoći - rekao nam je jedan od komšija. Prema nalazima lekara u Sheveningenu, objavljenim prošle godine, Stanišić je oboleo od bolesti probavnih organa, ima kamen u bubregu, osteoporozu, a psihički se nalazi u dubokoj depresiji. Ispred njegovog stana juče nije bilo nikakvog ličnog obezbeđenja, ali ono nije ni potrebno, pošto zgrada u kojoj živi ima svoje obezbeđenje, a ni u lift se ne može ući bez specijalne šifre. Tržišna cena kvadrata u ovom objektu, koji je gradilo preduzeće BTC bivšeg člana JUL-a Nenada Đorđevića, kreće se oko 3500 evra, a stanovi su od 100 do 500 kvadrata. Jedan od Stanišićevih komšija je i Slobin bankar i visoki funkcioner SPS-a Borka Vučić.

List ALO - 03.03.2009.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti