Kad rođaci naruče ubojstvo

Božidar Spasić, bivši tajni agent u Službi državne bezbednosti Jugoslavije i Srbije, danas vlasnik privatne detektivske agencije u Beogradu, kaže da iz svoje dugogodišnje prakse zna da je bilo profesionalnih ubojica iz obiteljskih sredina, čak i liječnika, profesora, ljudi za koje koje nitko ne bi povjerovao da se time bave.

"Do njih je teško doći, ali su sigurni i pouzdani. Oni su pravi profesionalci, imaju svoju opremu za izvršenje ubojstva, dakle, eksperti su za oružje, eksploziv, izazivanje bilo kakve nesreće. Rade isključivo sami i nemaju čistača za sobom", kaže Božidar Spasić. On ističe da mjesto izvršenja ubojstva mora biti sigurno za izvršioca. Za ubojicu je isto tako važno da vidi metu. Prije izvršenja, on je provjerava telefonom, snima i prati, ali se ne približava jer zna da se meti može približiti samo jedanput.
No u Hrvatskoj je, prema mišljenju umirovljenog stručnjaka za sigurnost Marijana Kraljevića Kinga, malo pravih profesionalnih ubojica, ako ih uopće i ima.
"Bilo je i kod nas naručenog pucanja, najčešće na nivou osvete, ali to nisu profesionalci nego obični kriminalci s niskim pragom osjetljivosti koji su spremni učiniti sve za novac."
Kao jedan od primjera naveo je ubojstvo Davora Zečevića. Iako se u javnosti špekuliralo o tome da je u tom slučaju ubojica bio profesionalac, Marijan Kraljević King ističe da je Zečevića mogao ubiti bilo tko malo bolje osposobljen jer je ubijen iz male udaljenosti. "Djeca u streljačkom klubu pogađaju metu na 50 metara", kaže.
On navodi da policija svoj posao odrađuje na najvišem nivou, ali su im često, zbog politike, ruke vezane.
"Policija je izvršni organ, za neuspjehe se ne može kriviti nju nego isključivo politiku, i to vrh države. Oni manipuliraju i Državnim odvjetništvom i sudovima, i to sve političke stranke. Svaka vladajuća garnitura sastavlja policiju po svojoj mjeri, a ministar policije nikad nije profesionalni policajac. Kod nas je organizirani kriminal na niskoj razini, to je više nasilnički kriminalitet u gornjem dijelu povezan s tajnim službama, dakle, s državom."
I Božidar Spasić tvrdi da svaka tajna služba zemlje u kojoj djeluju ima iznimno mnogo podataka o plaćenim ubojicama.
"No ona se često ili po pravilu ne miješa, krije podatke ili ih jednostavno ne bilježi. I kad ministri i stručnjaci kažu da na slučajevima ubojstva surađuju i javne i tajne službe, to nije istina. Tajna služba ne smije, ne može ili neće reći ništa jer bi time mogla ugroziti svoju poziciju među plaćenim ubojicama", tvrdi Božidar Spasić. Međutim, tvrdi on, zato kriminalci iz Beograda i Zagreba itekako razmjenjuju podatke. Božidar Spasić ističe da treba razlikovati profesionalne ubojice, koji rade isključivo za neku obavještajnu zajednicu ili narkokartele, odnosno imaju jednog "poslodavca" i ubijaju samo za njega, od plaćenih ubojica koji se unajmljuju za jedan konkretan posao, nakon čega prestaje svaka veza između naručioca i izvršitelja. Privatne detektive obično angažira rodbina ubijenih, najčešće roditelji čija su djeca ubijena.

Nacional HR - 06.04.2010.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti