Kada se Zapad odrekne Đukanovića - to će biti njegov KRAJ!

"To je zasićena vlast, vlast koja nema više pravu orijentaciju i osećaj za narod i mislim da je sasvim korisno da dođe do promene", kaže analitičar Božo Spasić za SrbijaDanas.com povodom demonstracija u Crnoj Gori.

Neminovno je da u Crnoj Gori dolazi do drastičnih promena. Narod je nezadovoljan što je stavljen u drugi plan. Demonstracije su toliko uzavrele da preti građanski rat.

Analitičar Božo Spasić kaže da u Crnoj Gori započeo proces tzv. "Vruće jeseni".

"To su analitičari već najavljivali i ranije, ali ova "Vruća jesen" će biti veoma žestoka u Crnoj Gori. Naravno da iza protesta stoje ljudi koji su nezadovoljni režimom, koji su nezadovoljni svojim statusom. Crna Gora je mnogo više pažnje posvećivala nekim političkim aspektima života ljudi: učlanjenje u NATO, učlanjenje u EU, a mnogo manje se vodilo račna o životu i standardu ljudi", objašnjava Spasić za SrbijaDanas.com.

Analitičar strahuje da se ovi protesti ne pretvore u neko nasilje koje će biti bezrazložno. Ono što je interesantno jeste ko se sve meša sa strane u ove procese.

"Očito da zapadne zemlje gledaju na ovaj proces kao na nešto što će se naprosto dogoditi. Podržavaju i Mila Đukanovića, podržavaju i opoziciju, ali će u jednom momentu Milu Đukanoviću svakako okrenuti leđa, držaće ga na vlasti sve do onog momenta dok vide da je moćan jer on im odgovara, on teži ka tim njihovim strukturama i vezama, a onog momenta kad vidi da neće moći dalje verovatno će ga se odreći i to će biti njegov kraj“, objašnjava Spasić za naš sajt.

U slučaju da Milo Đukanović ostane na vlasti, ukoliko se demonstracije ugase što zbog vremenskih prilika, zbog zamora demonstranata, zbog manjeg broja učesnika..., onda se postavlja pitanje legitimiteta takve vlasti. Međutim, postoji šansa da Đukanović prevari narod, kaže on.

"Ako Milo Đukanović uspe opet da prevari crnogorski narod i crnogorsku populaciju time što će reći: "Idemo na izbore, pa da proverimo volju naroda", onda će on ostati na vlasti, jer nesporna je činjenica da on ima taj kapacitet da na izborima uvek ima taj 1 do 2 procenta više koja ga očuvaju na vlasti. To su dve opcije. Opcija o izborima bi bila najveća prevara. Ovog puta Crna Gora mora da doživi svoju "Jesen" na način kao što su to bili oktobarski događaji u Srbiji, ili kao što je to bilo tzv. Arapsko proleće", kaže Božo Spasić.

"Đukanović će ovog puta morati da ode"

Prema njegovim rečima u ovom momentu za budućnost Crne Gore je apsolutno najbolje da Milo Đukanović ode sa vlasti. Neophodno je da se dođe do promene i strukture vlasti.

"To je zasićena vlast, vlast koja nema više pravu orijentaciju i osećaj za narod i mislim da je sasvim korisno da dođe do promene. Da li će to biti legalno ili će to biti na ovakav način, putem demonstracija, ali notorna činjenica je da svuda u svetu su ovo metodi uz koje se dolazi do promene vlasti. Mislim da će Đukanović morati ovog puta da ode“, zaključuje Spasić za SrbijaDanas.com.

Izgubljeno prijateljstvo sa Rusijom

Spasić napominje da ne treba zaboraviti da je Crna Gora izgubila i prijateljstvo sa Rusijom od koje je veoma dobro živela, ne samo od investicija koje su Rusi ulagali, već i od ruskih turista koji su masovno dolazili na crnogorsko primorje.

"Prema tome, mislim da ova jesen u Crnoj Gori može da bude presudna za dalji tok odnosa u toj zemlji i naprosto postavlja se pitanje nije li dosta više jedne strukture vlasti koja se već dvadeset i neku godinu nalazi na vlasti", kaže Spasić i dodaje da misli da će Milo Đukanović morati da ode na ovaj ili na onaj način, samo je pitanje da li će to biti tako brzo kao što neki predviđaju ili će to biti kao neki usporeni proces.

SRBIJA DANAS - 20.10.2015.

Komentari

No commenting allowed at this time.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti