Kako će nova vlada u Hrvatskoj uticati na Srbiju?

Oni imaju neprijateljski stav prema Srbiji i on će se izražavati sve više.

Prošlo je skoro mesec i po dana od izbora u Hrvatskoj, međutim, čini se, da se sa pregovorima nije maklo dalje od početka. I HDZ i SDP pokušavaju da pridobiju „najpoželjniju udavaču“ MOST, ali Boža Petrova nije lako pridobiti.

Nakon niza sastanaka, lider MOST-a je prilično ljutito odlučio da prekine pregovore sa SDP-om, pošto je pomenuta stranka pozivala članove MOST-a da daju podršku za mesto mandatara Zoranu Milanoviću.

- Ne mogu da verujem da u trenutku kad razgovarate s jednom stranom, kad sve izgleda dobro, dobijete ovako nešto. Šta će biti posle, odlučivaće nacionalno veće - dodao je Petrov izjavio je Petrov povodom novonastale situacije.

Iako Petrov nije dao precizan odgovor, sve ukazuje na to da vetar počinje da duva na strani HDZ-a, čiji je lider Tomislav Karamarko sinoć objavio da raspolažu saborskom većinom.

Postavlja se pitanje kako će se situacija u susedstvu odraziti na našu zemlju, tačnije na odnose, koji su ionako zategnuti.

Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac je u svojoj ranijoj izjavi rekao da ukoliko na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj pobede snage kojima su odnosi te zemlje sa Srbijom važni, onda možemo očekivati njihovu relaksaciju, a u suprotnom sledi razdoblje neizvesnosti.

- Ukoliko se nakon izbora formira većina u kojoj će biti stranke koje smatraju da su hrvatsko-srpski odnosi važni za Hrvatsku, tada će ti odnosi biti relaksirani i razvijati se u pozitivnom pravcu. Ukoliko to ne bude, onda predstoji razdoblje neizvesnosti kakva će se politika voditi u hrvatsko-srpskim odnosima - rekao je Pupovac.

Obzirom na to da smo za vreme vlade Zorana Milanovića napadani verbalno: od zatvaranja granice za vreme migrantske krize, preko uvrede „guska u magli“, da je "Hrvatska orao, a Srbija muva", pa do krajnje nediplomatske izjave: „A ko je uopšte taj Nikolić“, verovatno je „manje zlo“ što se Srbije tiče koalicija MOST-a sa HDZ-om.

Analitičar Božo Spasić za Srbiju Danas kaže da formiranje bilo kakve vlade u Hrvatskoj, pa čak ni ponovljeni izbori nemaju nikakvog uticaja vezanog za odnose između Hrvatske i Srbije.

- Dakle, onaj ko je na vlasti u Hrvatskoj ne utiče na odnose naše dve zemlje, već na odnose naše dve zemlje utiču neki drugi faktori. Pre svega, to je ta tzv. vlada u senci Hrvatske ili taj njihov nacionalistički, širi, narodni pokret koji se nalazi pod okriljem HDZ-a. Oni imaju jedan stalni neprijateljski stav prema Srbiji i on će se izražavati sve više i više, i kako Srbija bude sve bliže i bliže EU tako će oni postavljati nove zahteve - objašnjava Spasić.

Loš stav Hrvatske prema Srbiji ogleda se i u tome što Hrvatska u Evropskom parlamentu ima svoju delegaciju koja stalno potura neke rezolucije protiv Srbije. Spasić dodaje da će Hrvatska tražiti od Srbije i terirorijalne ustupke, i traganje za nestalima, itd...Ali to se neće prikazati kao zvaničan stav nijedne vlade.

- Uostalom ja prvi put, od kako traju izbori u Hrvatskoj, primećujem da je najmanje iskorišćen taj tzv.“srpski faktor“ u predizbornoj kampanji. Jedini koji je iskoristio je bio Zoran Milanović sa tim embargom za vreme migrantske krize. Inače, Karamarko i ostali su se uglavnom uzdržavali, jer Hrvatska je u mnogo većim problemima, nego što to njeni građani znaju - zaključio je Spasić za naš sajt.

Preokret ništa ne znači

Ukoliko bi došlo do nekog preokreta i došlo do formiranja vlade u kojoj bi bila i SDP, Spasić kaže da smo videli da iz jednog deklerativnog, dobrog odnosa, jednog deklerativnog: "Mi ćemo pomagati vama", da se odjednom za vreme izbegličke krize izrodio embargo koji Srbija do tada nije nikada ni poznavala, nije ni znala da je da bi mogao da bude takav.

SRBIJA DANAS - 23.12.2015.

Komentari

No commenting allowed at this time.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti