Ko štiti Darka Šarića?

BEOGRAD – Darko Šarić, optužen za krijumčarenje više od dve tone kokaina iz Južne Ameri-ke, skoro dve godine nalazi se u bekstvu, ostavljajući jedino tragove na naslovnim stranama i u udarnim vestima medija. Njegovo uspešno eskiviranje „duge ruke pravde“ policijski stručnjaci za „Pravdu“ objašnjavaju velikim sistemima koji ga štite, ne dozvoljavajući njegovo hapšenje dokle god to odgovara interesima moćnika.

Božidar Spasić, nekadašnji operativac Službe državne bezbednosti, ističe da će Šarić biti uhapšen tek kada padnu pojedinci sa vrha vlasti kojima hapšenje narko-bosa nije u interesu.

– Slučaj „Šarić“ postaje legendaran, pošto njegovo hapšenje najavljuju godinama. Me-đutim, on neće biti uhapšen, sve dok neko od visokih činovnika ne bude procesuiran i priveden. Kada padne vlada, pašće i Šarić, zato što su upravo ti ljudi sa vrha povezani sa narko-bosom – kaže Spasić, navodeći da ovog kriminalca traži ogroman službeno-bezbednosni aparat – američka DEA, italijanska kao i policije Slovenije, Hrvatske i dru-gih država, ali da nije siguran koliko žele da ga pronađu.

– Kada su u pitanju Amerikanci i njihova služba, javnost treba da zna da oni vrlo vero-vatno stoje iza zaštite Šarića, jer DEA zapravo 70–80 procenata svojih informacija vuče iz nekog saradničkog odnosa sa akterima u poslovima s drogom. Glasine koje šire, da se Šarić nalazi u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, pa čak i da je viđen na Bliskom istoku, pokazuju samo njihovu nemoć da zaista nešto urade, pa puštaju glasine – priča Spa-sić, komentarišući da policija pogrešnim metodama traži Šarića i da je nemoguće da dosadašnjim radom nisu došli do podataka gde bi on mogao da se krije.

– Naša policija se izvrgava ruglu, jer nije u stanju da uhapsi jednog narko-bosa, a tuži-laštvo i državni sekretari, istovremeno, preko medija ukazuju Šariću na koji način na-meravaju da ga pronađu. To, naravno, nije slučajnost. Silna imanja koja je država odu-zela Šariću samo su kajmak svega što on ima. Svakog koga uhapse predstavljaju kao „perača“ Šarićevog novca, a stvari se predstavljaju na sasvim drugačiji način od onoga kako zaista funkcionišu u podzemlju. Istina je da Šarić, u stvari, ima jako puno prijate-lja i mnogo dužnika, i da unutar političkog miljea naše zemlje postoje sukobi oko nje-ga, u kojima neko određuje dokle sme da se ide – smatra Spasić.

List Pravda - 02.05.2011.

Komentari

No commenting allowed at this time.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti