NAREDBA STIGLA IZ SAMOG VRHA: Ko stoji iza pozitivne odluke o formiranju ZSO?

Pobeda Srbije nakon sprečenog članstva Kosova u Unesko došla je kao prst u oko tzv. kosovskim vlastima. Oni su brže-bolje zatražili da se suspenduje sporazum o Zajednicama srpskih opština na KiM, koji je dogovoren Briselskim sporazumom u avgustu ove godine.

Tzv. Ustavni sud Kosova doneo je odluku da je Zajednica srpskih opština u skladu sa tzv. kosovskim ustavom i zakonima. Zbunjujuće je to kako je došlo do ovakve odluke koja, svakako, ide u korist Srbije.

Analitičar Božo Spasić za Srbiju Danas objašnjava zašto je odluka o ZSO donesena kao ustavna.

- Mislim da je politički, iole, pismenom čoveku jasno da je naredba da tzv. Ustavni sud proglasi da su te odredbe briselskog sporazuma o ZSO na KiM ustavne. Dakle, naredba je stigla iz Brisela, ali mislim da je glavna komanda stigla iz SAD-a, od američke administracije.

Stalni problemi u pregovorima

On je podsetio da je američka administracija uspostavila dva zadatka koja je tzv. kosovska vlada odmah ispunila, a to je: da nema više nikakvih teritorijalnih nesporazuma između Crne Gore i Kosova i da je ZSO ustavna kategorija i da se ona mora potpisati.

- Naravno, da u svim tim pregovorima koji su obavljani sa tzv. kosovskom vladom uvek ima komplikacija kao što se pojavio pre nekog vremena problem sa ličnim kartama. Tako da sam proces uspostavljanja ZSO biće jako teška realizacija - rekao je Spasić.

On kaže da će se ZSO formalno ispuniti, napraviće se zajednica, uspostaviće se organi koje predviđa ta zajednica, ali će funkcionisanje biti stalno sabotirano od strane kosovskih kvazi vlasti i to će biti jedan stalni pritisak na Srbiju i na Srbe na KiM.

- Nije to ništa što se nije znalo, dakle znalo se da je ustavno, nije to ništa što već nije moglo da se sprovede, ali očito je da su ovog puta intervenisale velike sile, jer je naprosto Srbija dobijanjem zelenog svetla za otvaranje pregovora ušla u jedan proces u kome i ona sada ima određenu podršku iz Amerike i EU - zaključio je Spasić.

Podsećamo, predsednica samoproklamovane države Kosovo Atifete Jahjaga krajem oktobra donela je odluku da od tzv. Ustavnog suda zatraži ocenu ustavnosti sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

SRBIJA DANAS - 23.12.2015.

Komentari

No commenting allowed at this time.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti