Naša droga je „đubre“

NEGOTIN – U nastavku akcije koja se sprovodi radi otkrivanja laboratorija za proizvodnju opojnih i sintetičkih droga, na području Bača i Crvenke policija je, u subotu, pronašla laboratoriju za proizvodnju sintetičke droge metamfetamin i uhapsila Dragana J. (37) iz Crvenke, Violetu J. (40) i Aleksandra M. (44) iz Kule, a prethodne nedelje policija je u Beogradu i Staroj Pazovi otkrila dve laboratorije u kojima se uzgajao skank, kada je zaplenjeno 470 kilograma ovog opijata.

Prema rečima Božidara Spasića, stručnjaka za bezbednost, u Srbiji postoji između 800 i 1.000 tajnih laboratorija u kojima se uzgaja i pravi sintetička droga, a njihova zaplena i akcije hapšenja, kako procenjuje, biće sve učestaliji.

Poslovna ekspanzija

Labaratorija za proizvodnju droge

Spasić navodi da su srpski narko-klanovi odlučili da svoj posao unaprede i rašire.

- Naprosto, kriminalno podzemlje se odlučilo da sada Srbija više ne bude samo tranzitno područje za sintetičku drogu već i takozvano proizvodno, kao što je to, na primer, Kosovo – kaže Spasić dodajući da je domaća sintetička droga pravljena isključivo za srpsko tržište i tržište zemalja u okruženju.

- Mnogo je skuplje za naše podzemlje kad se droga uvozi i to su njihovi proizvođači uvideli. Zato su počeli da prave svoje „radionice“ za samostalnu proizvodnju. Da razjasnimo, kada se kaže „laboratorija“ ili „fabrika“ droge, zapravo se misli na običan magacin, garažu ili sličan objekat u koji su smeštene stvari potrebne za proizvodnju sintetičkih droga koju uopšte nije teško napraviti ili nabaviti. Sve što je potrebno može se naučiti za pola sata – navodi Spasić.

Loša ali jeftina

Labaratorija

Prema rečima našeg sagovornika, iako diskutabilnog kvaliteta, „srpska“ droga će uvek imati svoje kupce.

- Naša droga je obično „đubre“, bez ikakvog kvaliteta, ali će se uvek prodati jer je jeftina, a sigurno 70 odsto te proizvodnje ostane ovde u Srbiji – smatra Spasić i dodaje da prema njegovoj proceni u Srbiji ima oko 800 do 1.000 ovakvih laboratorija za proizvodnju sintetičke droge.

- Istražni organi otkrivaju tek svaku stotu ili stopedesetu laboratoriju. Međutim, ne treba kriviti policiju što to brže i bolje ne radi, jer su naprosto dileri u stanju da, za samo 20 minuta, unište sve tragove i prepakuju drogu na drugo mesto, kao da ona nikada nije ni postojala. Ipak, policija je uporna i možemo očekivati da će sve učestalije otkrivati ove laboratorije – zaključio je Spasić.

Dileri sa prisluškivačem

Tokom pretresa objekata u Kuli i Crvenki, od članova grupe oduzeto je više komada vatrenog oružja, automobili marke „mercedes“ i „audi“, ali i oprema za prisluškivanje, ali nije poznato koga su osumnjičeni pratili. Prema navodima policije, osumnjičeni Dragan J. je „za potrebe više kriminalnih grupa proizvodio metamfetamin na nekoliko lokacija“, a „jedna od laboratorija otkrivena je pre mesec dana na Novom Beogradu, kada je uhapšeno pet osoba“.

List Pravda - 21.05.2012.

Komentari

No commenting allowed at this time.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti