Novi klanovi vrebaju iz senke

Udar - Mnoge vođe grupa u zatvoru, dok su se drugi razbežali po inostranstvu. Oprezno - Stručnjaci tvrde da Srbiji prete do sada nepoznate grupe, koje preuzimaju poslove

Pravim presingom na najmoćnije kriminalce u Srbiji policija je poslednjih godina uspela da razori dobar deo klanova. Mnogi bosovi dali su se u bekstvo preko granice, dok su drugi završili iza rešetaka.

Lica sa poternice kao što su Darko Šarić, Luka Bojović, Stanko Subotić Cane i Dejan Stojanović Keka kriju se po belom svetu, dok su u zatvor smešteni Andrija Drašković, Joca Amsterdam, Sretko Kalinić, Miloš Simović i mnogi drugi. Ipak, sagovornici Pressa upozoravaju da, i pored uspešnih akcija policije, rat sa organizovanim kriminalom još nije završen i da Srbiji prete novi klanovi iz senke koji vrebaju svoju šansu. Oni ističu da slučajevi u koje je umešana politika i dalje ostaju van domašaja pravde i da se kriminalci brzo prilagođavaju promenama u društvu.

Politički uticaj

Advokat Boža Prelević kaže da je država uspešnija nego ranije u borbi sa organizovanim kriminalom.

- Napori koje država trenutno ulaže u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa nisu dovoljni, iako se ulažu znatni resursi u tu oblast. Naravno, ni rezultati ne mogu stići brzo jer je to sistematska borba. S druge strane, imate velike sudske predmete u kojima se država obrukala. I dalje se prilikom hapšenja pojedinih ljudi olako izriču kvalifikacije da je neko mafijaš ili da je to mafijaška grupa. Kasnije se ispostavi da nije baš tako. Setite se izjava da „lekari truju decu" ili izjava Mlađana Dinkića za stečajnu mafiju. Kada bi se ti predmeti pogledali, preispitale istrage ili pojedina suđenja, država ne bi dobila prelaznu ocenu - rekao je Prelević.

On ističe da ima velikih problema u predmetima u kojima postoji politički uticaj.

- Recimo, „Kolubara". Pogledajte koliko se najavljuje da će biti rešena ta afera. Međutim, plašim se da će se to završiti na hapšenju trojice bagerista, a da će se političari koji su eventualno učestvovali u svemu tome izvući. To u „Kolubari" traje decenijama. Konačno, radi se na 20-30 predmeta koji se tiču privatizacija i za sada ništa.

Boža Spasić, vlasnik privatne detektivske agencije SIA, kaže da nijedna država u svetu, pa ni Srbija, nije uspela da ukroti organizovani kriminal jer se kriminalne grupe non-stop prilagođavaju promenama u društvu.

Brzo se obnavljaju

- Podatak da se gotovo svakog dana otkrivaju nove grupe organizovanog kriminala koje se bave krijumčarenjem droge, cigareta ili preprodajom ukradenih automobila potvrđuje da kod nas nije u potpunosti razbijen organizovan kriminal. Država čak i ne tvrdi da se u potpunosti izborila sa organizovanim kriminalom jer je to jednostavno nemoguće. Kada se govori o toj problematici, uglavnom se kaže „da se vodi uspešna borba" protiv organizovanog kriminala. Veliki igrači, poput Darka Šarića, švercera cigareta ili glavnih aktera privatizacije, i dalje su van dometa policije - ističe Spasić.

On naglašava da su u zatvoru sitni igrači, koji su glavnim bosovima poslužili za jednokratnu upotrebu. Organizovani kriminal je prilagodljiva kategorija i neprekidno se prilagođava promenama u društvu.

- Ukoliko jedna grupa, recimo, sazna da je praćena i prisluškivana na teritoriji svoje zemlje, preseliće se u inostranstvo - kaže Spasić.

Detektiv navodi da se kriminalne grupe stalno obnavljaju, ali da su se opametili i političari koji sarađuju sa njima.

- Ranije su bile najjače grupe oko beogradskog podzemlja. Kasnije se pojavio „zemunski klan", koji je bio jak samo zato što je bio povezan sa političarima, DB i VBA. Međutim, sada su se i političari koji imaju veze sa kriminalom opametili i te veze održavaju na drugačiji način - kaže naš sagovornik.

Spasić tvrdi da Srbija i dalje ima nove „zemunske klanove"!

- Došli su neki novi klinci, koji imaju nove šefove. I dalje postoje novi „zemunski klanovi" i nove kriminalne grupe u velikim gradovima kao što su Novi Sad, Niš, Kruševac. Međutim, te grupe u ovom momentu nemaju moć kao nekadašnji „zemunski klan", koji je planirao ubistva političara ili dobijao velike poslove poput gradnje puteva - objašnjava Boža Spasić.

List Press - 06.08.2011.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti