Obaveštajne službe se ne bave svojim poslom nego rade za političare

Bivši obaveštajac Božidar Spasić kaže da će posle ovog ozbiljnog incidenta neko iz obaveštajnih službi morati da podnese ostavku i da će to biti tema Saveta za nacionalnu bezbednost.

"To je svetski standard da kod velikog propusta neko podnese ostavku, čak iako nije kriv, a to se radi kako se ne bi ponovilo. Najava predsednika da će Savet raspravljati ko je odgovoran je znak da je neko napravio propust i verovatno će službe bezbednosti morati da snose neke konsekvence. Ovaj incident rešen je zahvaljujući dobroj volji teroriste, a moglo je da bude mnogo gore", rekao je Spasić i dodao da će se na sastanku Saveta najverovatnije ponovo procenjivati bezbednosna situacija.

Prema njegovim rečima, veći problem je to što je Marić nesmetano nesmetano doneo dve bombe u džepu koje je mogao da aktivira svakog trenutka.

"On je znao da će pažnja obaveštajaca opasti posle Bajdenove posete i iskoristio je momenat. U Srbiji je problem što se sudara nekoliko obaveštajnih službi. Uvek je među njima bilo sukoba, borbe šta je čija nadležnost i ko je veći miljenik predsednika. Usled takvih situacija, nekada dođe i do propusta, a nije isključeno da je jedna služba namerno zakazala kako bi naudila nekoj drugoj", smatra Spasić.

Borba - 05.05.2009.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti