Od neverice do pune istine

Od „neozbiljne priče i senzacionalizma do pune istine“ kreću se ocene pisanja Los Angeles Timesa o navodnoj saradnji bivšeg šefa Službe državne bezbednosti Jovice Stanišića sa američkom Centralnom informativnom agencijom (CIA)

Bivši šef BIA Goran Petrović je pisanje LA Timesa nazvao nazvao senzacionlističkim i banalnim a celu priču trivijalnom. „Ako je Stanišić odista bio saradnik CIA, kako bi mu ona najbolje mogla pomoći? Tako što bi mu dala zelenu kartu, omogućila život u Americi ili nekoj drugoj zemlji, ili tako što bi objavila da je bio njen saradnik? Tanka je i diskutabilna linija između Stanišića kao saradnika i nekoga ko je sarađivao. Sve službe sveta sarađuju s drugim službama i razlika između te saradnje i biti saradnik je razlika kao nebo i zemlja“, rekao je Petrović u emisji Poligraf.

Šef, optuženik, vlasnik vile i broda...

Haški optuženik i bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić sedam godina bio je prvi čovek SDB-a – od 1991. do oktobra 1998. godine, kada je smenjen bez obrazloženja.

Stanišić (59) rođen je u Ratkovu, opština Odžaci. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 1974. godine, a u Ministarstvo unutrašnjih poslova se zaposlio 1975. Za Stanišića se navodi da je 1989. učestvovao u organizaciji obezbeđenja dolaska tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića na Gazimestan, posle čega je, u roku od tri godine, postao najpre pomoćnik načelnika, a zatim i načelnik SDB-a. Kad je 2003. ubijen premijer Zoran Đinđić, Stanišić je bio pritvoren na tri meseca, a nakon toga, poslat u Tribunal u Hagu. Poslednjih pet godina provodi na relaciji Beograd–pritvorska jedinica ICTY-ja, a njegovo je suđenje prošle godine odloženo zbog lošeg zdravstvenog stanja. Ako mu se stanje poboljša, suđenje bi se moglo nastaviti ove godine.

Kada je u Beogradu, Stanišić živi u stanu od oko 200 kvadrata. Ograničena mu je mogućnost kretanja, bez posebne dozvole Suda u Hagu ne sme da napušta Beograd. Poseduje i vilu u elitnom naselju Senjak od više stotina kvadratnih metara, kao i kuću na selu, brod… Ministar policije Ivica Dačić i jedan od onih koji su bili deo vlasti i tokom navedenog perioda smatra da je u pitanju neverovatna priča. „Ta priča zvuči prilično neverovatno, ali, ako je istinita, onda se pokazuje da je sve moguće i pokazuje se da su verovatno na događaje u našoj zemlji imale uticaj i neki sa strane“, rekao je Dačić. Neobavešteni zamenik premijera je rekao da iako je tokom 90-ih godina bio blizak vrhu vlasti, nije sarađivao sa Stanišićem i da ne zna ništa. „Ništa nije nemoguće, u svakom slučaju, ljudi koji su obavljali najznačajnije funkcije u državnim organima tada su svakako bili u mogućnosti da održavaju dobre kontakte i prijateljske odnose.“

Jedan od retkih policajaca iz 90-ih koji je hteo da govori za medije u Srbiji pod imenom i prezimenom bio je Radmilo Bogdanović. Bivši ministar policije, za razliku od partijskog kolege Dačića, smatra da nema sumnje da je Stanišić radio za američku obaveštajnu službu.

„Srećan sam što dok sam bio ministar policije Stanišić nije bio načelnik RDB, jer bih se osećao odgovornim za njegovu saradnju sa CIA. Da su živi ministri koji su bili nadređeni Stanišiću, morali bi da budu upitani kako je moglo da se desi da šef tajne službe šuruje sa stranom obaveštajnom agencijom. Ovako, ja sam miran. Stanišić sigurno nije zaslužio mesto na kojem se nalazio i ovi navodi potvrđuju to“, rekao je Bogdanović za Politiku.

On smatra da su navodi LA Timesa o Stanišiću istiniti, jer „da su neistiniti, on bi se sigurno oglasio i demantovao sve“.

Svojevrsnu potvrdu Bogdanovićevih reči dao je i sam Stanišić, koji u izjavi za Blic zamerku imao na naslov teksta ovog beogradskog dnevnika u kome piše „Stanišić CIA odavao sve tajne“, uz opasku da tadašnji šef CIA Džon Dojč nije bio u Beogradu 1991. kako piše LA times, već četiri godine kasnije.

Direktorka Fonda za Humanitrano pravo Nataša Kandić misli da iza svega stoji namera Stanišića da izbegne Tribunal u Hagu i da je moguće da je on sam dostavio informacije američkim novinarima. „On još uvek ima veze s raznim obaveštajnim službama u svetu i sumnjam da bi do toga moglo doći zato što je suđenje njemu, sa stajališta međunarodnog humanitarnog prava i ustanovljavanja nekih novih činjenica, veoma važno i istovremeno veoma opasno“, rekla je Kandić.

Ona je dodala da bi moglo da bude reči i o Srebrenici, odnosno angažovanju policije iz Srbije i Crvenih beretki, te da je suđenje Stanišiću opasno za onu interpretaciju događaja kakvu Srbija ima o tim događajima. „U određenim krugovima koji prate ta suđenja odavno postoji strah da niko nije toliko moćan kao Stanišić i da on i dalje ima jak uticaj na delove BIA, MUP-a i tajne vojne službe, a postoje procene da on ima veze i s ovom situacijom otkrivanja, odnosno neotkrivanja Ratka Mladića“, istakla je Kandićeva.

Prema njenom mišljenju, reč je o zajedničkom interesu onih koji pripadaju „klanu Jovice Stanišića“ i onih koji su danas u vlasti da ta pitanja prošlosti ne treba otvarati. Upitana zašto bi se SAD na bilo koji način uključivao u proces, Nataša Kandić je podsetila da su se Amerikanci uključili još u vreme kada se razmatralo Stanišićevo privremeno puštanje na slobodu iz Haškog tribunala, te da je tada priloženo pismo američkog State Departmenta u kojem je data podrška njegovom puštanju na slobodu uz objašnjenje koliko je on koristio i pomagao u oslobađanju talaca.

„Sada je otkrivena podrška CIA, ali mi ne znamo što je još u igri i što je mogući rezultat“, zaključila je Nataša Kandić.

Čuvar leđa Miloševićima: Stanišić, otac i sinVojni analitičar Zoran Dragišić ocenio je kao „čudne i neuobičajene informacije“ o tome da je bivši šef Državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić bio agent američke CIA. „Ozbiljne obaveštajne agencije takvu vrstu informacija ne objavljuju, sudski proces protiv Stanišića u Hagu je u toku i tim je čudnije što je do objavljivanje takvih tvrdnji, bez obzira da li su istinite ili ne, i došlo“, rekao je Dragišić za RTS.

Dragišić je podsetio i da se razmena informacija svuda u svetu obavlja između bezbednosnih službi i da za tu vrstu aktivnosti, svuda pa i u Srbiji, postoji tačno utvrđena zakonska procedura. Dragišić je rekao i da tu „zakonsku razmenu informacija“ treba razdvojiti od onoga o čemu piše američki dnevnik, „koji ne spada u tabloidne novine“, dodajući da pre svega srpske službe bezbednosti treba da istraže ima li istine u tim navodima.

Poput Dragišića, i analitičar Aleksandar Radić iskazao je rezervu o angažmanu bivšeg šefa DB-a. On je rekao da je sasvim logično da Stanišić, zbog prirode svog posla, bude u kontaktu sa stranim obaveštajcima ali i „da ga je teško zamisliti kao glavnog čoveka CIA.“

Da je pisanje LA timesa moguće „spinovanje“, smatra bivši koministar policije Božo Prelević. „Da je dokument 'LA timesa' verodostojan, onda se u njemu ne bi našao događaj za koji znam da nije tačan. Sarađivati sa stranom obaveštajnom službom i raditi za nju dve su potpuno različite stvari. Sve što se navodi da je Stanišić radio pokazuje da je u pitanju saradnja između dve službe, što nije neuobičajeno, čak je posle 5. oktobra i unapređena. Sve i da je Stanišić radio za CIA, kod nje bi se on vodio pod posebnom šifrom, a do te informacije LA Times nikako nije mogao da dođe“, objasnio je Prelević.

On kaže da bi nabrajanje bilo kakvih aktivnosti koje bi ukazivale na to da je Stanišić radio za stranu službu moglo biti osnov za pokretanje postupka protiv Stanišića.

Poput Radmila Bogadanovića, i dugogodišnji Stanišićev saradnik Božo Spasić ocenio je da je vest o saradnji Stanišića sa CIA apsolutno tačna. On smatra da je reč o jednom od najvećih skandala srpske tajne policije i da se nikad nije se dogodilo da šefa obaveštajne službe angažuje služba neke druge države. „Mislim da se ovde radilo o klasičnom agentskom odnosu i ne mogu da verujem da naša tajna policija i njena unutrašnja kontrola nije imala te podatke dugi niz godina“, rekao je Spasić.

Spasić smatra da se verodostojnost navoda da je Stanišić radio za CIA ne može dovesti u pitanje, jer su dokazi o tome dostavljeni i Haškom tribunalu. „To se dalo nagovestiti iz njegovih postupaka, on je svojevremeno učestvovao u pregovorima, predavao pilote i tako dalje... ja sam se tada već čudio, jer to ne rade šefovi obaveštajnih službi nego niži činovnici bez mnogo pompe“, kazao je Spasić.

E-novine - 03.03.2009.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti