Podaci o vozilima DB ostaju na mikrofilmu

Boža Spasić, vlasnik agencije "SIA", povodom saopštenja SPO o nesreći kod Lazarevca

BEOGRAD - Povodom saopštenja SPO u subotu, u kojem je navedeno da je kamion koji je 3. oktobra izazvao saobraćajnu nesreću na Ibarskoj magistrali, kada su poginula četiri istaknuta člana ove stranke, a lider Vuk Drašković lakše povređen, vlasništvo Službe državne bezbednosti, za "Glas" objašnjava Boža Spasić, bivši visoki funkcioner SDB.

- Apsolutno je tačno da svaka služba državne bezbednosti u svetu, pa i naša, ima i koristi vozila kojih nema u zvaničnoj državnoj evidenciji. Takva vozila se koriste za tajne pratnje i specijalne zadatke. Uglavnom su registrovana na fiktivna imena ili fiktivne firme - govori Spasić, sada vlasnik agencije "SIA".

Prema njegovim rečima, vozila DB prilikom korišćenja u službene svrhe dobijaju lažne putne naloge i isprave, kao i sva ostala potrebna dokumenta.

- Do ovakvih vozila DB uglavnom dolazi preko carinskih službi, ali oduzimaju se i ukradeni automobili. Za izabrano vozilo se pravi lažna dokumentacija, registracija, prefarbavaju se i potom koriste u razne namene - priča Spasić.

Bivši funkcioner SDB navodi da svaka služba ima prostorije u kojima se vodi specijalna arhiva evidencije vozila.

- Nema potrebe da se u te prostorije upada i otimaju ključevi, kako stoji u saopštenju SPO. Arhiva je sastavni deo Službe i, naravno, u njoj rade njihovi službenici. Da bi se iz nje izbrisali podaci dovoljno je da dođe službenik SDB i kaže da se to uradi - kaže Spasić, dodajući da izbrisani podaci ostaju na mikrofilmu i daju samo jednoj nadležnoj osobi na čuvanje .

Različiti resori

Boža Spasić, tvrdi da u okviru SDB postoji takozvana Uprava za borbu protiv unutrašnjih neprijatelja koja u dogovoru sa nadležnima sprovodi odgovarajuće akcije.

- Ta uprava je u okviru Resora državne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova, sasvim odvojena od Resora javne bezbednosti i general-majora Dragana Ilića - precizira Spasić.

List Glas javnosti - 21.11.1999. Komentari (0)

Od banditizma do terora

Resor drzavne bezbednosti Srbije, poslednjih godina je umnogome kadrovski prestrukturisan odlaskom velikog broja Albanaca, ali je bilo puno slucajeva kada su bukvalno isterivani iz sluzbe. Sadasnji njeni pripadnici, ne znaju mentalitet tog naroda i ne mogu proniknuti u njihove mreze, niti naci izvore medju Albancima.

Opširnije Naša Borba - 01.02.1997. Komentari (0)

<< Prva < Prethodna [71 / 71] Sledeća > Poslednja >>
© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti