PANIKA U NEMAČKOM SUDSTVU

PANIKA U NJEMAČKOM SUDSTVU I TUŽITELJSTVU na pomolu prekid sudjenja Perkoviću i Mustaću

PISMO IZ MINHENA
AGENCIJA SIA
Sudjenje obaveštajcima u Minhenu
24.11.2014 u 20,05 sati
SPECIJALNI IZVEŠTAJ

U Minhenu je nastupila očita panika na sudjenu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaću zbog sumnji da su pomagali prilikom ubojstva ustaškog teroriste Stjepana Djurekovića 1983 godine.

U panici je sudija Manfred Dauster, koji je tako samouvereno krenuo u ovaj proces i već video optuženike u zatvoru, kome slučaj potpuno izmiče iz ruke i sudac naprosto ostaje bez ikakvih činjenica i dokaza sa ozbiljnom pretnjom da mu se i prva presuda protiv Krunoslava Pratesa sada ozbiljno ljulja.

U panici je i savezni državni tužilac Lianhardt Weiss jer je celu svoju karijeru založio u ovaj tužbeni proces , koji mu je ,montirala Savezna obaveštajna služba BND u nadi da će ne samo osuditi bivše obaveštajce nego postići i veličanstveni uspeh ponižavanjem bivših komunističkih režima.

Od svega toga ništa.

Celolupan proces Perković -Mustać bazira se na činjenici da je suradnik Udbe Krunoslav Prates, napravio kopiju ključa garaže u kojoj je Djureković ponekad dolazio sa svojom maloletnom švalerkom. Kopiju tog ključa je prema tužiocu Weissu, Prates dao Perkoviću a ovaj je taj ključ dao ubojicama koje su ušle u garažu i ubile Djurekovića.

Danas je na sudjenju Krunoslav Prates a p s o l u t n o , bez dileme, negirao da je ikada napravio kopiju ključa te da pošto ga nije napravio nije ga mogao ni dati Perkoviću.

Ova izjava Pratesa zaprepastila je sve u sudnici a zatečeni i otečeni sudac Dauster nastavlja da preti svedocima pa tako kaže bez imalo stida i srama po njemačko pravosudje Pratesu da će mu zbog ove izjave "ukinuti privilegije te da će odrobijati celokupnu kaznu".Sudac što je valjda samo praksa u njemačkom sudstvu javno preti svedoku što iznosi svoja saznanja i činjenice a ne ono što želi čuti napuhani sudija koji zapravo gubi slučaj.

Eksperti postavljaju opravdano pitanje ako Prates nije dao ključ Perkoviću u čemu je onda uloga Perkovića i Mustaća u ubojstvu Djurekovića.

No ne histeriše samo sudac, histeriše i savezni državni odvjetnik Lianhardt Weiss, koji preti Pratesu kako će pooštriti mere njegovog boravka u zatvoru,te da će eto zaboga Perković i Mustać izaći sa robije a on će ostaviti kosti u njemačkom kazamatu.

Histerija nemačkih zvaničnika se tu ne završava.Podsetimo da su i prošlog tjedna pretili svedocima jer ne govore ono što je napisano u ovoj blesavoj optužnici već govore istinu.

Javnost je danas saznala i za metode rada te demokratske tvorevine Njemačke i njene sigurnosne službe.Dakle tom agentu Pratesu lažno su se predstavili agenti BNDa i obećali mu 70 tisuća eura ako im isprića svoju životnu priču.Ovaj im ispričao ono što su hteli čuti a ovi kao ona riba SOM, razjapili usta pa zajedno sa svim nemačkim somovima saopštili da su otkrili veliku tajnu "kako je ubijala komunistička udba".

Inače taj slučaj sa ključem garaže u koju je Djureković ponekad dovodio tada maloletnu prostitutku bio je predmetom čestog spominjanja pa i zavlaćenja njemačke policije i sudstva u bedastoće.

Tako je svedok u procesu Krunoslavu Pratesu koji je dao izjavu pred srpskim sudovima, agent udbe Boža Spasić, priliko razgovora sa tužiocima u Beogradu medju kojima je bio i dotični Lianhardt Weiss, upitao tužioce "da li vi stvarno verujete da je recimo grupi razbojnika ili kako ih već nazivali, potreban ključ da bi obili i ušli u neku jebenu garažu u Njemačkoj, pa oni su ulazili u banke, pošte, vile a neće u neku garažu u nekoj njemačkoj selendri".Šteta tada nisu poslušali ovog udbaša nego su slepo gradili teoriju na ključu. Sada im se taj ključ obija o glavu.

Danas je bilo još interesantnih svedočenja. Tako su svedočili neki pijanci, bivši njemački policajci iz mesta Wolfratshauzena gde je ubijen ustaški terorista Djureković.Prema izjavama policajaca koji su i na sudjenju delovali ne samo priglupi nego i pijani dakle taj Wolff,pa Josef Gilgenreiner te Johannes Huber su izjavili da su oni znali ko je Djureković, dakle agent BND i da su imali nalog da nadziru i čuvaju garažu u koju je ovaj svraćao sa pomenutom prostitutkom.Koliko su svakog dana bili pijani na dužnosti pokazuje i konstatacija već dešparantnog sudca Daustera koji je komentirao "baš ste ga nadzirali i sačuvali".

Ovaj slučaj očito sada teško opterećuje njemačko sudstvo jer ostaje bez ključnih svedoka a tek ih očekuju iznenadjenja i šokovi.Kako smatraju analitičari koji prate ovo sudjenje "Nemci će se tek češati tamo gde ih još ne svrbi".

Prema nezvaničnim informacijama , kasno popodne danas je informiran i ministar pravde Njemačke da Njemačka ozbiljno gubi ovaj antikomunistički slučaj te da se razmišlja kako prekinuti proces usled apsolutne neuskladjenosti optižnice i činjenica koje se čuju na sudjenju.Čak se razmišlja o nagloj promeni sudca Daustera. No Nemci će se zbilja tek češati gde ih ne svrbi.

Agenija SIA - 26.11.2014.

Komentari

No commenting allowed at this time.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti