Pozadina atentata na bivšeg direktora INA iz 1983

Bivši obaveštajac Boža Spasić otkriva detalje neverovatne špijunske afere koja Hrvatsku potresa i posle 20 godina, uoči ulaska u EU

Stjepan je bio špijun nemačke BND i mi smo ga označili kao teroristu zbog saradnje s ustaškom emirgacijom

Boža Spasić, bivši funkcioner jugoslovenske Službe državne bezbednosti, tvrdi da su njegove kolege ubile bivšeg direktora „Naftne industrije“ (INA) Stjepana Đurekovića 1983. u Minhenu. Stjepan je likvidiran zbog špijunaže za BND jer je finansirao ustašku emigraciju ukradenim parama, a sve to u organizaciji upravo nemačke tajne policije!

Boža kaže da Nemci lažno optužuju Tuđmanovog obaveštajca Josipa Perkovića da je umešan u ovo ubistvo kako bi prikrili zastrašujuću istinu – da je nemačka tajna služba BND tesno sarađivala s odbeglim ustašama!

- Da odmah raščistimo, Josip Perković, šef Tuđmanove tajne službe, za vreme Jugoslavije nikada nije radio u saveznoj službi, već u hrvatskom DB, pa tako nije ni mogao da organizuje Đurekovićevo ubistvo. Postoji samo jedna i prava istina, a to je da je Đurekovića likvidirala savezna služba. Stjepan je bio špijun nemačke tajne službe, kojoj je odavao vojne tajne, i mi smo ga označili kao teroristu zbog saradnje sa ustaškom emigracijom – otkriva Spasić.

Đureković je, inače, bio direktor INA, najvećeg jugoslovenskog preduzeća za trgovinu naftom. Državna bezbednost je, kaže naš sagovornik, došla do poverljivih informacija da Stjepan nemačkoj službi dostavlja podatke koliko jugoslovenska vojska troši nafte, gde je skladišti, za koja borbena vozila…

- Neko iz vrha tadašnje hrvatske vlasti dojavio mu je da je „provaljen“ i Đureković beži iz zemlje. Na volšeban način prisvaja brod INA pun nafte u Roterdamu, vredan fantastičnih 134 miliona maraka. Đurekovića u Nemačkoj preuzimaju tamošnji obaveštajci i smeštaju ga u Minhen. Sa sobom je poveo i sina Damira, koji je kasnije nađen mrtav – objašnjava Spasić.

U Minhenu ga, kaže, nemačka služba povezuje sa ustašama, koje je predvodio doktor Ivan Jelić. Đureković za kratko vreme izdaje čak pet knjiga protiv Tita i komunizma, dok je jednu posvetio Albancima, u nameri da na svoju stranu privuče šiptarske teroriste.

- Mi preko naših saradnika saznajemo da novcem od ukradene nafte Stjepan namerava da finansira terorističke akcije u Jugoslaviji. Na Savetu za zaštitu ustavnog poretka Jugoslavije 1983. godine doneta je odluka da se Đureković stavi pod tretman opasnog teroriste – finansijera. Dali smo mu šifrovano ime „Dunav“. Tu je i odlučeno da se on „eliminiše“, a tajna akcija nazvana je „Operacija Dunav“ – otkriva nekadašnji operativac DB.

Đureković je pronađen mrtav 1983. godine u svom tajnom štabu u štampariji u Minhenu. Tada, kaže Spasić, nemačka policija istragu namerno usmerava u sasvim pogrešnom pravcu, da bi sakrila svoju saradnju sa ustaškom emigracijom.

- Hapse Krunoslava Prateža, koji je kasnije i osuđen na doživotnu robiju zbog sumnje da je našim agentima dao ključeve od teštamparije u kojoj je Stjepan likvidiran. Odmah potom zatvaraju istragu, sve do 1992. godine. Tada, na Tuđmanov zahtev, Nemačka pušta iz svog zatvora Boža Vukušića, koji je tamo bio osuđen na doživotnu robiju jer je u Štutgartu ubio Jusufa Tatara, koji je navodno radio za našu službu. Čim se Vukušić vratio u Hrvatsku, zapošljava se u policiji i počinje da radi istrage likvidacija ustaških emigranata u inostranstvu. Dakle, imamo apsurd da terorista iz Nemačke sada vodi istrage o ustaškim teroristima – kaže naš sagovornik.

Skrenuli istragu

Da bi se prikrila prava istina, plasira se priča kako je Đureković ubijen jer je navodno znao da je sin tadašnjeg političara Mike Špiljka proneverio državne pare. Ta priča, kaže, prošla je i na sudu u Nemačkoj.

- Nemci tada raspisuju poternicu za Perkovićem jer je, navodno, on po nalogu Špiljka likvidirao Đurekovića, a to nema veze s istinom – objašnjava Spasić.

Ime ubice ostaće tajna

Na jedno pitanje Boža Spasić izbegava da odgovori. Upitan ko je pucao u Đurekovića, on odgovara – ubica! Naime, pričalo se da je Stjepanu presudio Željko Ražnatović Arkan, a da su stražu držali izvesni Tapi i Živac.

- Arkanu nisu smetale glasine da je on ubio Đurekovića jer je na konto toga dobijao neke privilegije. Mogao bih da vam nađem bar 20 ljudi u Srbiji, i još toliko u Bosni i Crnoj Gori, koji će reći „Ja sam ubio Đurekovića“. U Zagrebu se jedan naš saradnik sam prijavio, i čak jedno vreme bio u pritvoru, tvrdeći da je on ubica. Ali to se nikada neće saznati. Mogu samo reći da je ekipa bila mešovita i da su u toj likvidaciji učestvovala i dva Nemca iz Minehna – kaže Spasić.

Merkelova „ispalila“ Hrvate zbog Perkovića

Vest da je nemačka kancelarka Angela Merkel otkazala dolazak u Zagreb, na svečanost povodom ulaska Hrvatske u EU, odjeknula je poput bombe u tamošnjoj javnosti. Iako je Merkelova izjavila da u nedelju u Zagreb ne dolazi zbog obaveza, veruje se da je posetu otkazala jer je nezadovoljna što Hrvatska ne želi da izruči Nemačkoj bivšeg udbaša Josipa Perkovića. Vlasti u Berlinu za njim su raspisale poternicu zbog ubistva Stjepana Đurekovića.Hrvatska, zvanično, ne da Perkovića jer je usvojila poseban zakon kojim ne priznaje evropske naloge za hapšenje.

List Pravda - 01.07.2013.

Komentari

No commenting allowed at this time.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti