POZIV U SLOBODNU "Javljam se u ime Srpskog revolucionarnog pokreta!"

- Javljam se u ime Srpskog revolucionarnog pokreta! Preuzimamo odgovornost za izazivanje požara u vojarni kod Knina - odlučnim je glasom kazala nepoznata muška osoba koja je jučer u 8.20 nazvala redakciju Slobodne Dalmacije.

Muškarac je još dodao da “ćemo vidjeti kad napadnemo policijsku stanicu”, no iako nije precizirao na koju policijsku postaju misli, pretpostavka je da se to odnosi na kninsku policiju. Poziv je došao s prikrivenog broja, a odmah nakon poziva o svemu je obaviještena splitska policija.
Po svjedočenju osobe koja je zaprimila poziv, s obzirom na ton i boju glasa, moguće je da je riječ o sredovječnom muškarcu koji je vrlo smireno, bez ikakve vike i povišenja glasa, poručio to što je htio. Nije govorio ekavicom, a naglasak mu je odavao da se radi o osobi koja živi u okolici Knina. Nakon što je izgovorio pripremljeni tekst, još je i opsovao “mater ustašku” te je zatim prekinuo telefonsku vezu.

- Zaprimili smo dojavu i u tijeku je utvrđivanje vjerodostojnosti izjave te utvrđivanje identiteta osobe koja je nazvala. Ništa drugo vam ne možemo reći - kazala nam je Sanja Nazlić iz ureda glasnogovornice splitske policije.

Fantomska organizacija

- Odgovorno tvrdim da među srpskim ekstremnim organizacijama danas ne postoji ona koja nosi naziv “Srpski revolucionarni pokret”. Srpske ekstremne organizacije, bilo da ih je stvarala emigracija ili desničari, klone se riječi “revolucionarno”. Za te organizacije, koje su mahom nastajale na četničkim ili nacionalističkim idejama, “revolucionarno” je značilo isto što i “komunističko”, protiv čega su se borile, pa su se te riječi i klonile. Treba reći i to da kod Srba, primjerice, nije nikad postojala organizacija koja bi u svom imenu imala riječ “bratstvo”, jer to nije kod Srba uobičajeno. U zamjenu za tu riječ srpske su organizacije upotrebljavale riječ “pokret” ili tome slično.

S druge strane postojalo je “Hrvatsko revolucionarno bratstvo”, ali ni ono ne postoji. Očito da je neka budaletina, sa srpske ili hrvatske strane, iskoristila ovaj incident i lažno se predstavila. Iz mojeg iskustva, i tajne policije koriste te metode kako bi unijele nemir, zabunu, ili skrenule pažnju istrage iz njima znanih razloga, ali vjerujem da to ovdje nije slučaj. Pratio sam na TV-u u Srbiji što se događalo u Kninu i mislim da je to incident kojemu nije dorasla, ovoga trenutka, nikakva teroristička organizacija, a najmanje pojedinac - komentirao je za naš list Božidar Spasić, čovjek koji je u službi Udbe pratio rad emigrantskih i terorističkih organizacija i za račun te službe svojedobno i organizirao obračune s emigracijom. Danas je vlasnik detektivske agencije u Beogradu.

Meta je Kosovo

Aktivnost nekakvih terorističkih organizacija među Srbima danas je usmjerena isključivo prema Kosovu. Jednako kao i albanskih prema Srbiji. Što se tiče Hrvatske, ona takvim organizacijama nije zanimljiva. Jednako kao što ni Srbiji ne prijeti slična opasnost od nekih hrvatskih ekstremnih grupa i organizacija. Tu su sigurnosne službe, danas, mirne - ocjenjuje Božidar Spasić.

List Slobodna Dalmacija - 18.09.2011.

Komentari

No commenting allowed at this time.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti