Prete bombom svaki drugi dan!

Sportska gimnazija postala je "poznata" po broju lažnih dojava o postavljenom eksplozivu. Samo u poslednjih mesec dana Kontradiverziona jedinica MUP-a evakuisala je ovu zgradu i prekidala nastavu barem 15 puta!

Anonimne dojave o postavljenom eksplozivu u beogradskim školama postale su svakodnevna pojava, a najveći problem imaju u Sportskoj gimnaziji u ulici Petra Čajkovskog 2 na Senjaku. U poslednjih mesec dana specijalna Kontradiverziona jedinica MUP-a Srbije evakuisala je i pregledala ovu zgradu barem 15 puta, a uprava škole primila je juče čak dva poziva o podmetnutoj bombi u roku od nekoliko sati!
Inače, Vojna gimnazija je zbog viška kapaciteta pre oko godinu i po dana ustupila deo svoje zgrade Sportskoj gimnaziji.

Gube mnogo časova

U početku je sve funkcionisalo bez problema, učenici i profesori obe škole su se brzo uklopili, ali je nedugo zatim krenula zapanjujuća serija anonimnih dojava o postavljenom eksplozivu. Kako svaku prijavu shvataju veoma ozbiljno, KD ekipe MUP-a u saradnji sa Vojnom policijom svaki put su prekidali nastavu i evakuisali zgradu, dok su učenici gubili veliki broj časova.

Direktor Vojne gimnazije Milan Stević kaže za Press da oni nisu imali ovih problema dok nisu "ugostili" Sportsku gimnaziju i ubeđen je da anonimne dojave upućuje mala grupa njihovih učenika.

- Kako smo mi vojna ustanova, moramo da ispoštujemo određenu proceduru. Cela zgrada se isprazni i pregleda se prostorija po prostorija. Pregled svih prostorija traje tri sata. Mi smo se već organizovali tako da naše učenike odmah prevozimo do internata i tamo nastavljamo nastavu - objašnjava Stević.

Obe škole održale su sastanke sa učenicima i roditeljima. Posebno su ogorčeni učenici Vojne gimnazije, jer dojave dovode do prekida nastave i ometaju ih u učenju.

Načelnik Kontradiverzione jedinice MUP-a Srbije Ivan Živković potvrdio je za Press da najviše poziva dobijaju upravo iz Sportske gimnazije i pozvao direktore svih škola da razgovaraju sa učenicima o štetnosti lažnih dojava.

- Bez obzira na to što su dojave lažne, KD jedinica uvek postupa krajnje profesionalno. Stvar je u tome što su troškovi pokretanja jedinice veliki, a štetu trpi i škola. Savetovao bih tim đacima da se okrenu knjizi, a ne anonimnim dojavama - naglasio je Živković.

Načelnik republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić tvrdi da je svaka dojava o bombi opasna, uprkos tome što je uvek u pitanju lažna uzbuna, i da se svi izgubljeni časovi zbog evakuacije moraju nadoknaditi.

- Ministarstvo prosvete je propisalo godišnji kalendar rada koji se mora poštovati i škole moraju da organizuju nadoknadu izgubljenih časova. Direktori škola su zaduženi da to organizuju - kaže Tmušić.

Boža Spasić, vlasnik privatne detektivske agencije i bivši policajac, smatra da država mora oštrije da kažnjava one koji svojim hirom ugrožavaju rad i nastavu.

- U pitanju je ogromna šteta jer policija mora da preduzme čitav lanac mera, koji košta. Angažovanje kontradiverzione jedinice, područne policije, opreme, u nekim slučajevima i postavljanje punktova na putevima, sve to građani Srbije moraju da plate - tvrdi Spasić.

Teroristi ne upozoravaju

On ističe i da pravi teroristi skoro nikad ne prijavljuju da su podmetnuli eksploziv.

- Jedino je baskijska ETA poznata po tome što najavi eksploziju. Profil onih koji dojavljuju apsolutno ukazuje na to da je reč o ljudima koju ne mogu da dođu u posed eksplozivnih naprava. Kod nas oni koji prijave, obično sede i gledaju intervenciju policije. Policija otkrije bar polovinu tih ljudi. Ova pojava se može smanjitu samo ako se uvede rigorozna kazna, kao u Engleskoj, od barem pet godina zatvora za lažnu dojavu - tvrdi Spasić.

Iako je uveren da specijalizovane službe policije rade svoj posao profesionalno, Spasić upozorava i da je zbog prečestih lažnih dojava nivo opreza u tim situacijama znatno opao.

- Lažne dojave su počele osamdesetih, kao pojedinačni slučajevi, a devedesetih su postale prava moda. To je dovelo do toga da se u pojedinim slučajevima procedura pretresa svede na proveru samo nekoliko tipskih mesta u objektima, a ceo uviđaj traje nešto preko sat vremena, čisto da bi javnost stekla utisak da je reč o ozbiljnom procesu - kaže Spasić.

List Press - 01.12.2010.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti