Priče da je Titov agent ubio Palmea su glupost

BEOGRAD - Boža Spasić, koji je 80-ih godina bio šef jugoslovenskog tima SDB za specijalne operacije u inostranstvu, ocenjuje za “Blic” da su “notorne gluposti” tvrdnje stranih medija da iza ubistva Ulofa Palmea, bivšeg švedskog premijera, stoji Titov plaćenik, izvesni Ivo D., koji danas živi u Zagrebu.

Londonski “Tajms” piše da novi dokazi sugerišu da je ubistvo bivšeg švedskog premijera 1986. u Stokholmu deo “Titove zavere”, pri čemu podseća da je Tito umro 1980. Prema navodima istrage sprovedene u Nemačkoj, Vinko Sindičić, bivši plaćeni ubica koji je 1988. u Škotskoj osuđen na 15 godina zatvora za pokušaj ubistva uticajnog hrvatskog nacionaliste, izneo je ključne detalje vezane za atentat na Palmea. Magazin “Fokus” tvrdi da je Palmea ubila srpska tajna služba s planom da krivicu svali na desničarske hrvatske separatiste.

Ulof Palme

- Notorna je glupost da bi jedna služba ubila Palmea da bi kompromitovala šačicu ustaških terorista koju smo držali pod kontrolom 24 sata dnevno. Znali smo šta jedu, piju, s kim komuniciraju. Jugoslovenske bezbednosne službe aktivno su pomagale švedskoj policiji u istrazi ubistva Palmea, što su Šveđani cenili - kaže Spasić i dodaje da se u vesti pominje srpska služba, čime se pokazuje elementarno nepoznavanje funkcionisanja SDB u bivšoj SFRJ.

- Vinko Sindičić, koji je rodom iz Rijeke, bio je saradnik i učestvovao je u specijalnim zadacima službe, ali pod nadzorom hrvatske tajne policije jer su ga njeni operativci “držali na vezi”. On je 80-ih godina učestvovao u atentatu na Nikolu Špedulu, hrvatskog teroristu. Nije ga ubio, već ga je ranio, a uhapšen je u Engleskoj i osuđen - objašnjava Spasić i dodaje da je Sindičić po dolasku na vlast Franje Tuđmana pokušavao da opere svoju “prljavu biografiju”, zbog čega je počeo da izmišlja i označava neke ljude kao ubice.

- On je čovek koji je svojevremeno nemačkoj obaveštajnoj službi rekao da je njega lično plaćao CK Jugoslavije. To je, takođe, notorna laž - napominje Spasić.

Nerešiva misterija
Sindičić, koji je nemačkim tužiocima već pomogao da se u Minhenu osudi ubica jednog hrvatskog direktora naftne kompanije, tvrdi da je Palmea ubio Ivo D., koji je u to vreme živeo u Hamburgu, a sada je penzioner u Zagrebu. Nemačka tajna služba poslala je detaljni dosije specijalnoj Palmeovoj komisiji u Stokholmu, koja nije pokazala veliko interesovanje, a šef komisije, ističe “Tajms”, iako je video te dokumente, prošle godine je izjavio da će biti vrlo teško da se ubistvo Ulofa Palmea ikada razreši.

List Blic - 19.01.2011.

Komentari

Goran 20.01.2011.

Mracne su ove i slicne reci koje izgovaraju pojedinci. Sve ove teorije zavera i dodavanja na neke stvari koje su mozda i bile tacne stvaraju neki mit tajnih planova protiv nas. Tuzno je kako neki ljudi tvrde nesto sto im je neko drugi rekao. To se moj druze zove jeftina propaganda. Danas su puna usta kritika prema coveku koji je stvorio utopijsko drustvo zvano Jugoslavija i koji je ceo svoj zivot posvetio boljitku naroda u toj zemlji. To sto smo se mi prepustili ovakvim klevetama tokom 80-tih i ovakvim teorijama zavera i sto smo unistili onu nekada lepu zemlju to se ne moze sada prebacivati nevinim ljudima i nevinom coveku koji od 1980-te nije ziv. Svima je u svetu neverovatno to sto pojedini povampireni nacionalisticki i sovinisticki pokreti pljuju po coveku koji je podario Srbiji i ovom regionu najduzi mir u njihovoj istoriji koji je trajao citavih 45 godina. Tuzno je slusati besmislice pojedinaca a pogotovo je tuzno sto se moramo cuditi onima koji uopste i mogu da u njih poveruju.

No commenting allowed at this time.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti