Priština: Seks prečica do države

"Albanci kod stranaca lobiraju tako što im daju žene ili pare," rekao je Milan Ivanović iz Srpskog nacionalnog veća povodom otkrića da se komandant Kfora Erhard Biler pridružio krugu međunarodnih predstavnika na Kosmetu koji su se u proteklih 12 godina upecali u ljubavnu mrežu lokalnih Albanki. "Apsolutno je tačna informacija da veliki broj šiptarskih devojaka bude podmetnut ili bude uvučen u igre albanske i kosovske obaveštajne službe. Od tih igara profitiraju Šiptari, jer su došli do informacija, a odavno se zna da su "najbolje informacije dobijene u krevetu," dodaje bivši obaveštajac Boža Spasić.

Televizija na albanskom Klan Kosova čak navodi da je prvi čovek Kfora, zbog devojke iz Prizrena, zatražio da mu se produži mandat na Kosmetu koji uskoro ističe, ali je komanda NATO-a taj zahtev odbila.

Za Srbe na Kosovu i Metohiji Bilerova ljubavna veza samo još više potvrđuje njegovu pristrasnost u rešavanju aktuelnog konflikta na severu pokrajine, kada je nemački general umesto da osudi pokušaj Tačijevih specijalnih jedinica "Rosu" da zauzmu administrativne prelaze, za incident optužio "kriminogene strukture na severu", misleći na Srbe.

- Albanci kod stranaca lobiraju tako što im daju žene ili pare. To je njihova taktika. Biler očigledno nije naklonjen Srbima, a ovde po Kosovu se čak priča da mu je otac služio u nemačkim jedinicama 1941. godine - kaže Milan Ivanović iz Srpskog nacionalnog veća.

Bivši obaveštajac Boža Spasić tvrdi da je žena koja se pominje u vezi sa Bilerom poznata u Prištini i po tome što je bila agent kosovske tajne službe ŠIK.

- Apsolutno je tačna informacija da veliki broj šiptarskih devojaka bude podmetnut ili bude uvučen u igre albanske i kosovske obaveštajne službe. Od tih igara profitiraju Šiptari, jer su došli do informacija, a odavno se zna da su "najbolje informacije dobijene u krevetu" - dodaje Spasić.

Bilerov slučaj nije i jedini obelodanjeni kada su međunarodni predstavnici pokazali slabost prema lokalnim lepoticama, a koje su po pravilu na živoj komunikaciji sa šiptarskom tajnom službom. To se pripisuje i Bernaru Kušneru, bivšem šefu UNMIK-a, koji se grohotom smejao na pomen trgovine organima kosovskih Srba. Međutim, svakako je najpoznatiji primer Nemca Mihaela Štajnera.

Kad mu je kao prvom čoveku misije UN 2003. godine istekao mandat, on se brzo posle toga u egzotičnom Sao Paulu oženio Albankom Bukurijom Đonbaljaj. Da tu nije bilo ni reči o ljubavi već o interesu, vidi se i po tome što je Štajnera, kako tvrdi Milan Ivanović, Albanka ubrzo ostavila.

Njen brat Afrim Đonbaljaj bio je kum sa Džejimijem Šejom, portparolom NATO-a u vreme bombardovanja Jugoslavije, a sama Bukurija je bila poznata po organizovanju propagandnih konvoja za strance kojima je prikazivala navodno ugrožene Albance.

I gej špijunaža

Boža Spasić kaže da nisu bile vrbovane samo devojke za potrebe šiptarske tajne službe, već da je bilo i homoseksualaca koji su stupali u vezu sa strancima u nameri da se dokopaju informacija. Najpoznatiji slučaj je nemački obaveštajac Anon K. koga je nemačka tajna služba BND poslala u tajnu misiju na Kosovo, gde je upoznao i svog budućeg ljubavnika, Albanca iz Makedonije Murata A.

Za ovog poslednjeg kasnije će se ispostaviti da je radio za albansku i makedonsku obaveštajnu službu. Protiv Anona je u Nemačkoj u toku sudski postupak, a on se tereti da je svom ljubavniku stavio na raspolaganje tajne izveštaje.

Nebojša Jović, predsednik SNV-a za Kosovsku Mitrovicu, međutim, smatra da su protiv srpskih interesa, stavljajući se isključivo na stranu kosovskih Albanaca, mnogo više uradili oni koji nisu poštovali Rezoluciju 1244 i koji su priznali samoproglašenu nezavisnost pokrajine.

- Većina njih nije bila oženjena Albankama, ali su na očigled svih kršili međunarodno pravo i radili na stvaranju druge albanske države na Balkanu.

VESTIonline - 11.08.2011.

Komentari

No commenting allowed at this time.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti