Prljavom igrom protiv čistke

Dolazak Nebojše Stefanovića, jednog od najbližih saradnika premijera Aleksandra Vučića na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova, prilično je uzburkao duhove u ovom resoru čiji su funkcioneri godinama unazad prozivani za korupciju, bahatost i veze sa kriminalcima.

Od najavljene rešenosti novog ministra da zavede red i očisti vrh najviše je, prema saznanjima "Vesti" u MUP-u, uplašila generale i načelnike uprava koji u strahu za sopstveni položaj međusobno podmeću afere i pišu prijave jedni protiv drugih.

Ta priča nije samo policijska jer se, prema rečima naših sagovornika, Stefanović sprema da "čisti kuću" od političkih kadrova, prvenstveno socijalista čiji je lider, bivši ministar policije Ivica Dačić.

Da je politički upliv u MUP popriličan, tvrde policijski stručnjaci koji ne kriju sumnjičavost u veliku čistku najviših policijskih redova.

Nije neobično, kaže nekadašnji operativac tajne službe Božidar Spasić, da sa dolaskom novog ministra iz partije koja ranije nije bila u MUP-u, svi budu u strahu i "na nogama".

Novog ministra, prema rečima Spasića, čeka čišćenje resora od korupcije, ali je za to neophodno da na visoke pozicije dovede profesionalce što, kako ukazuje, do sada nije bio slučaj.

- Kod nas je iza svakog načelnika politička partija, što nikako ne bi smelo da bude. Upravo će zbog politizacije to biti težak zadatak, pa sumnjam da će biti obavljen do kraja - tumači Spasić za "Vesti".

"Partijski policajci" su, navodi on, u nameri da se zadrže visoko, spremni na međusobne obračune, otkrivanje i podmetanje afera, ali i na prelet iz jednog u drugo partijsko jato.

- Osim osnovnog policijskog zadatka očuvanja reda, funkcioneri u MUP-u servisiraju informacije vrhu države, pa se čvrsto drže te uloge, jer im ona otvara prostor za napredovanje u hijerarhiji MUP - kaže Spasić.

Politika je, ukazuje penzionisani policijski general Mile Novaković, toliko ušla u MUP da je osim dekriminalizacije jako važno izvršiti i depolitizaciju. On ističe da se od novog ministra očekuju promene, pa je jasno zašto svi u MUP-u strahuju, jer posle dva mandata lidera SPS-a, u ovaj resor ulazi ministar iz druge stranke.

- Naravno da tako nešto samo mobiliše sve policijske funkcionere, i one koji bi da zadrže funkcije i druge koji se nadaju da ih preuzmu. Zato jedni drugima čačkaju da nađu prljavštine i izbacuju medijske afere od kojih se skoro 99 odsto i završilo na novinama - kaže Novaković za naš list i dodaje da od Stefanovića ne očekuje drastične promene.

Na udaru Dačićevi kadrovi

Božidar Spasić smatra da će prvi na udaru u MUP-u biti bliski saradnici bivšeg ministra Ivice Dačića.
- Očekuje se i da novi ministar čisti korupciju, pa sam saznao da visoki funkcioneri jedni protiv drugih pišu kompromitujuća pisma, a čak idu tako daleko da navode i da su bili žrtve politike SPS-a - otkriva Spasić šta rade pojedini generali i načelnici uprava da bi zadržali pozicije.

Jočić smenio 400 starešina

- Prvi veliki udar na profesionalnost policije izvršio je ministar policije Dragan Jočić, kadar Vojislava Koštunice koji je pod plaštom dekriminalizacije i depolitizacije smenio 400 starešina, da bi potom dolazili ljudi po kriterijumu poznanstva i političke pripadnosti - kaže Mile Novaković. On se nada da Stefanović u čišćenju neće zaobići takve ljude.

VestiOnline - 13.05.2014.

Komentari

No commenting allowed at this time.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti