Šakal spasao Olimpijadu

USTAŠKA emigracija planirala je veliki bombaški napad tokom Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, ali ih je u tome sprečio čuveni - Karlos Šakal.
- Bio sam zadužen za obezbeđenje Olimpijade - piše, iz pariskog zatvora „La Sante“, terorista Ilič Ramirez Karlos Sančez u svojim memoarima. Njegova knjiga, za koju se pretpostavlja da će postati svetski bestseler, tek je u pripremi, ali neki delovi - poput ovog koji se odnosi na Jugoslaviju - objavljeni su u četvrtak u libanskom listu „Adijar“. Navode ozloglašenog Šakala za „Novosti“ potvrđuje i Božidar Spasić, dugogodišnji operativac Službe državne bezbednosti SFRJ, koji je bio zadužen za obezbeđenje ZOI.
- Nekoliko meseci pre početka Olimpijade, telefonom smo pozvali Karlosa, koji je tada boravio u jednoj arapskoj zemlji. Rekao nam je da je grupa ustaških emigranata iz Karlsruea i Nirnberga nabavila eksploziv, i da planiraju da izvedu terorističku akciju tokom ZOI - seća se Spasić. - Pretnja je bila ozbiljna, i tako smo je shvatili, jer bi takav napad narušio ugled Jugoslavije. Prema našim saznanjima, eksploziv je trebalo da bude postavljen na bob-stazi. Karlos nam je jamčio da međunarodni teroristi neće izvesti akcije, a da ni hrvatskoj emigraciji to neće poći za rukom ako on sve kontroliše. Poučen iskustvima sa Olimpijade u Minhenu, deceniju ranije, kada je palestinska grupa „Crni septembar“ otela, a potom i ubila 11 izraelskih sportista, SDB je hitro reagovao. Osim „džentlmenskog“ dogovora sa Karlosom, obaveštena je nemačka, a potom i sve ostale svetske policije. Plan je osujećen.
Do saradnje legendarnog teroriste, koji će u pariskom zatvoru provesti ostatak života zbog ubistva troje ljudi sredinom sedamdesetih godina (a čeka i novo suđenje, za bombaški napad koji je usmrtio jedanaestoro), i jugoslovenskih tajnih službi, došlo je gotovo slučajno, posle Karlosovog hapšenja u beogradskom hotelu „Metropol“ 1976.
- Kada je Šakal priveden, bez sramote je otkrio svoj identitet i ispričao sve o svojim akcijama. Kazao je da je došao u Jugoslaviju da se malo primiri - govori Spasić. - Tada su u Evropi delovale mnoge terorističke grupe, poput „Crvenih beretki“, „Bader-Majnhofa“, te mnogi palestinski teroristi, a Jugoslavija je bila na tranzitu. Smatrali smo da možemo da imamo koristi od Karlosa, i napravili s njim dogovor. Nećemo ga hapsiti u Jugoslaviji, ako nam zauzvrat daje informacije o ustaškoj emigraciji. Taj dogovor smo poštovali, a poštovao ga je i on. Posle Olimpijskih igara, ipak, sa Karlosom je prekinut svaki kontakt.

PLEJBOJ, PLAĆENIK, MARKSISTA
PRAVO ime dobio je po Lenjinu, „Karlos“ su ga prozvali saborci iz Palestine, a nadimak „Šakal“ dali su mu novinari. Ilič Ramirez Sančez (rođen 1949.) bio je „profesionalni revolucionar“, plejboj, plaćenik i ubeđeni marksista, i najtraženiji međunarodni begunac, još otkako je, pod „zastavom“ Narodnog fronta za oslobođenje Palestine, upao na sastanak lidera OPEK-a u Beču i zarobio 60 talaca, decembra 1975. Njegova teroristička grupa izvela je i bombaški napad na Francusku kuću u Minhenu i na dve kompozicije „te-že-ve“ voza. Svetska štampa, ali i vlade mnogih država, pripisivali su mu i napade za koje nije bio kriv. Sarađivao je i sa „Bader-Majnhofom“, drugovao sa Gadafijem...
Posle skrivanja u Siriji i Jordanu, skrasio se u Sudanu, ali je tamo i uhapšen, 14. avgusta 1994. Tri godine kasnije, osuđen je na doživotnu robiju. Sredinom 2004, na muslimanskoj ceremoniji, verio se sa svojom advokaticom Izabelom Kotant-Pej, a bije ga glas da je dobar prijatelj sa venecuelanskim predsednikom Ugom Čavesom.

“DEMANTI“
HRVATSKI „Večernji list“ prenosi izjave bivših hrvatskih emigranata, koji tvrde da ustaški teroristi nisu ni planirali nikakav napad tokom sarajevskih Olimpijskih igara. Božidar Spasić odgovara da to, jednostavno, nije istina.
- Naravno da će oni sada tako pričati, ali o svemu tome postoje podaci. Kako kod nas, tako i u inostranstvu - objašnjava Spasić. - Bivši pripadnici ustaške emigracije sada slobodno žive u Hrvatskoj, a jedan od njih, čak, radi u tamošnjem Ministarstvu unutrašnjih poslova!

Večernje Novosti - 21.01.2010.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti