Sarajevo 1984. bilo na meti ustaške emigracije

Božidar Spasić, dugogodišnji operativac Službe državne sigurnosti SFRJ koji je radio u Upravi za borbu protiv terorizma, kazao je za hrvatski „Večernji list“ da je međunarodni terorista Karlos upozorio službu na nameru ustaške emigracije da izvede teroristički napad 1984. godine u Sarajevu, za vreme Zimskih olimpijskih igara.

Ilič Ramires Sančes, poznatiji kao Karlos ili Šakal, jedan od najpoznatijih svetskih terorista, u zatvoru u Parizu služi doživotnu kaznu i priprema svoje memoare, čije delove je objavio je libanski dnevnik „Ad Dijar“. Karlos se u njima osvrnuo na svoj boravak u Jugoslaviji i tvrdi da je bio zadužen za bezbednost Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Tu tvrdnju je za „Večernji list“ potvrdio i Spasić, koji navodi da je Karlos upozorio na namere ustaške emigracije.
Tomislav Naletilić iz Širokog Brijega, ustaški emigrant kog je Udba osumnjičila da je zajedno s Dinkom Dedićem iz Sidneja planirao terorističke akcije u vreme Olimpijade u Sarajevu, kazao je za hrvatski list da Karlosovi navodi nisu tačni i da je „Udbi trebalo nešto da pokaže da se brine za bezbednost Olimpijade, pa su hvatali emigrante“.

List Blic - 22.01.2010.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti