Šarić u strahu za život!

Darko Šarić (42), odbegli narko-bos iz Pljevalja za kojim su srpske vlasti raspisale Interpolovu poternicu zbog šverca kokaina iz Južne Amerike, već se dve godine uspešno skriva od policije. Iako su stizale dojave da je viđan u Crnoj Gori, Švajcarskoj, Južnoj Africi, Latinskoj Americi i Albaniji, do sada nijedna od njih se nije ispostavila kao istinita.

Prema nekim informacijama, Šarić se u poslednje vreme krije na Kosovu, gde mu utočište pružaju tamošnji narko-bosovi, a odatle nesmetano ulazi u Crnu Goru.

Darko Šarić

Iako se pre nekoliko dana našem pravosuđu predao Draško Vuković (34), bliski Šarićev saradnik, upućeni tvrde da odbegli Pljevljak neće biti uhapšen u dogledno vreme. Božo Spasić, nekadašnji operativac Službe državne bezbednosti, smatra da će Šarić biti uhapšen tek kada padnu pojedinci sa vrha vlasti u Srbiji i Crnoj Gori kojima hapšenje narko-bosa nije u interesu.

- On neće biti uhapšen sve dok neko od visokih funkcionera ne bude procesuiran i priveden. Kada padnu pojedinci iz ove dve vlade koji su povezani sa Šarićem, pašće i on. Njega štite i visoki službenici iz bezbednosnih struktura, tako da su ove predaje njegovih saradnika obična fasada. Moguće je da se Šarić krije i u Beogradu, jer je to najzgodnije mesto za skrivanje, a da ga za to vreme traže po Latinskoj Americi - kaže Spasić za “Alo!”, napominjući da se najtraženiji narko-bos može kamufliran prošetati i po Terazijama, a da ga niko ne prepozna, jer je “možda pustio bradu i ošišao se na ćelavo”.

- Setite se samo da je Radovan Karadžić skrivao u Beogradu dok ga je tražio ceo svet, da se Milorad Ulemek Legija predao u svojoj kući na Košutnjaku, a članovi zemunskog klana, u vreme najveće potrage za njima, po nekoliko meseci skrivali u Beogradu - podseća bivši obaveštajac.

Spasić ističe da Šarića traži ogroman službeno-bezbednosni aparat - američka DEA, policije Italije, Slovenije, Hrvatske i drugih država, ali da nije siguran da li zaista žele da ga pronađu. - Kada su u pitanju Amerikanci i njihova služba, javnost treba da zna da oni vrlo verovatno stoje iza zaštite Šarića, jer DEA zapravo 70-80 procenata svojih informacija vuče iz nekog saradničkog odnosa sa akterima u poslovima s drogom.

Glasine koje šire da se Šarić nalazi u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, pa čak i da je viđen na Bliskom istoku, pokazuju samo njihovu nemoć da zaista nešto urade, pa puštaju glasine - priča Spasić, komentarišući da policija pogrešnim metodama traži Šarića i da je nemoguće da dosadašnjim radom nisu došli do podataka gde bi se on mogao kriti.

S druge strane, Marko Nicović, bivši šef beogradske policije i član borda direktora međunarodne policije za narkotike (DEA), sumnja da je Šarić likvidiran, budući da se ne radi o “narko-kralju”, kako ga etiketiraju u javnosti, već samo o čoveku koji se nalazi visoko na lestvici u kriminalnoj hijerarhiji.

- Veliko je pitanje da li je Šarić još živ. On je radio za velike sisteme, za rusku mafiju, a njima bi najviše odgovaralo da je mrtav, jer, ako bi bio uhapšen, verovatno bi postao svedok saradnik, a to nikako ne odgovara narko-bosovima, pošto postoji velika opasnost od izdaje. Kriminalcima je najbitnije da zaštite sebe i svoje interese, zato možemo da sumnjamo da su ga upravo oni ubili. Takve likvidacije ostaju bez tragova, stoga postoji mogućnost da se Šarić nikad ne nađe - kaže Nicović, dodajući da, ukoliko je još uvek živ, Šarića čuvaju i pokrivaju veliki sistemi, poput ruske i italijanske mafije, koje mu odobravaju šverc kokaina preko njihove teritorije.

- Šarić plaća velikoj mafiji da ga štiti i jedan od razloga zašto još nije uhapšen je mogućnost da ga pokrivaju Rusi i Italijani, južnoamerički karteli, kineske trijade itd. To podrazumeva da, ako radi za ozbiljnu mafiju, Šarić mora da ima dozvolu za kriminalne poslove, s tim što mora da isplaćuje šefovima deo novca. Sve u svemu, zaštita će trajati sve dok Šariću ne ponestane novca. Nicović objašnjava da se Šarićev klan počeo razvijati 2004. i da je od tada finansirao sve stranke i iz opozicije i iz pozicije i zato nijedna služba nije reagovala na njihovo bogaćenje i uspon.

List Alo - 16.10.2011.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti