Skujzmi, du ju hev smol dinars

Prosjaci u Srbiji sve kreativniji - glume opljačkane strance, pristojne ljude u „velikoj nevolji", ispred bolnice uljudno traže novac za lekove, a 90 odsto ih radi u grupama organizovanim po mafijaškim principima

Božidar Spasić, nekadašnji operativac DB-a, kaže da prosjačke grupe imaju sve odlike mafijaške organizacije, koja organizuje punktove po gradovima i selima, ali i na značajnim putnim pravcima.

- Za velike „bosove" rade prosjaci. U Beogradu je podeljena teritorija isto kao kada se radi o drogi ili prostituciji. Ne može svako da prosjači na najudarnijim mestima. Ranije su organizatori najčešće dolazili iz romskih mafijaških grupa, ali u poslednje vreme u taj posao ulaze i drugi kriminalci. Prosjaci imaju svoje zaštitnike. Vode računa da ih neko ne napadne. Prosjak može da zaradi pristojan novac, ali pitanje je koliko zadržava za sebe - svedoči Spasić.

Prosjačenje u Srbiji je toliko razvijeno da ga imamo i za izvoz. Nedavno je, recimo, u Mostaru policija izvela akciju „čišćenja" ulica od prosjaka, a zvaničnici tamošnje policije su saopštili da je najveći deo njih došao iz Srbije. Spasić kaže da se smatra da je su srpski prosjaci posle rumunskih najrasprostranjeniji u Evropi.

Najveći problem je to što je prosjačenje teško dokazivo, ali i to što se tereti kao prekršaj i predviđa izuzetno male kazne.
- Prosjaci se terete kao oni što prodaju šalove i rukavice na ulicama - otkriva Spasić.

List Press - 24.10.2010.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti