Slučaj Ulof Palme za hrvatske političke potrebe

Beograd - Inostrani mediji, među kojima prednjače britanski Bi-Bi-Si, Tajms i magazin Fokus, poslednjih dana spekulišu o tome da je ubistvo bivšeg švedskog premijera Ulofa Palmea 1986. organizovala jugoslovenska tajna služba, kao deo „Titove zavere“, iako je on umro šest godina pre toga. Prema navodima istrage sprovedene u Nemačkoj, Palmea je ubila jugoslovenska tajna služba koja je planirala da krivicu svali na desničarske hrvatske separatiste. Sagovornici Danasa saglasni su da je reč o spekulacijama i izmišljotinama i smatraju da to potvrđuje i činjenica da švedska policija nije reagovala na navode pomenutih medija, niti na dokumenta nemačke tajne policije.

Nove informacije o ubistvu Palmea potekle su od Vinka Sindičića, bivšeg plaćenog ubice koji je 1988. u Škotskoj osuđen na 15 godina zatvora za pokušaj ubistva jednog hrvatskog nacionaliste, tvrdi nemački magazin Fokus.

Božidar Spasić, nekadašnji šef tima jugoslovenske Službe državne bezbednosti (SDB) u vreme ubistva švedskog premijera, kaže za Danas da su Sindičićevi navodi čiste spekulacije i „pokušaj bivšeg ubice da opere svoju kriminogenu prošlost“.

- Jedino je jugoslovenski SDB u to vreme imao ovlašćenja za neposredan rad u inostranstvu, a ne hrvatske ili srpske službe. Nema te tajne policije koja bi ubila predsednika vlade jedne države kako bi se obračunala sa šakom ekstremista u svojim redovima, koje smo u to vreme kontrolisali 24 časa dnevno. Nakon ubistva Palmea, SDB je sarađivao sa švedskom policijom, koja je pohvalila naše napore na pronalaženju ubice - naglašava Spasić. On dodaje da su Šveđani za ubistvo čak sumnjičili pripadnike hrvatske tajne policije, a činjenica da švedska policija danas ne reaguje na navode britanskih medija „potvrđuje da je reč o spekulacijama čoveka kome nije prvi put da javno iznosi neistine“.

Miloš Vasić, novinar Vremena, kaže za Danas da svi znaju ko je Vinko Sindičić, tako da „njegove spekulacije nisu vredne pomena“.

- Čovek je plaćeni ubica, odležao je kaznu i sada u Rijeci legalno drži kazino. Njegova priča je šuplja iz nekoliko razloga. Da je Udba ubila nekog da bi kasnije za to optužila nekog drugog, to bi i uradila. Lakše je iskonstruisati lažno saopštenje, nego organizovati ubistvo. Međutim, posle ubistva Palmea nije se oglasila nijedna služba niti organizacija - ističe Vasić. On dodaje da se ponovna aktuelizacija ove priče u javnosti može posmatrati isključivo kroz prizmu unutrašnjopolitičkih prilika u Hrvatskoj i pokušaj ultradesničarskih organizacija, koje su marginalizovane u ovoj zemlji, da se vrate na političku scenu Hrvatske.

List Danas - 19.01.2011.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti