SPASIĆ O POMOĆNOJ POLICIJI: Pozdravljam Stefanovićevu inicijativu za ukidanje tih jedinica

Nijedna vlast, nijedna vlada ni premijer nisu ukinuli, povukli ili promenili od 2005. godine

Vlada Srbije će danas ukinuti Uredbu o pomoćnoj policiji i ta policija neće biti formirana, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

- Svi kažu da je to štetno, ona evo 12 godina postoji i mi ćemo kao vlada ukinuti tu uredbu i neće biti formiranja bilo kakve pomoćne policije - rekao je Stefanović.

Stefanović je naveo da je 2005. donet Zakon kojim se predviđa pomoćna policija.

- Nijedna vlast, nijedna vlada ni premijer nisu ga ukinuli, povukli ili promenili. Doneli su Uredbu 2006. godine, a mi nismo angažovali nikada nijednog pomoćnog policajca", rekao je Stefanović.

Ističe da je danas u MUP-u 4.000 manje, nego 2014. godine, da se štedi, ali da je policija efikasnija.

"Da smo da smo hteli da stvaramo, kao što nam se spočitava, neku partijsku vojksu ne bismo imali 4.000 manje ljudi u policiji", podvukao je Stefanović.

Komenatarišući napade na aktuelnu vlast zbog formiranja tzv. pomoćne policije srpski analitičar Božidar Boža Spasić za srbijadanas.com kaže:

- Do formiranja pomoćne policije došlo je 2005. godine, kada je tadašnja vlast Vojislava Koštunice prepisivala neke zakone iz Evropske unije. Ideja tadašnje vlade bila je da ta jedinica pomogne u traženju haških optuženika, jer se sumnjalo da neko iz redova redovne policije čuva, štiti i odbija da hapsi haške begunce, a nikada nije zvanično saopšteno da li je ikada ijedan pomoćni policajac bio angažovan na nekom od zadataka.

Dobra odluka vlade Srbije

- Pomoćna policija je veliko opterećenje za državni budžet i ja pozdravljam ideju aktuelne vlasti da je uredbom ukine. Najčešće se formiranje pomoćne policije doživljava kao formiranje političke ili stranačke jedinice koja bi trebalo da pomogne redovnoj u razbijanju nekih nereda, protivstranačkih okupljanja i protesta. Naime, rešenje vidim u primanju novih pripadnika u redovnu policiju.

Portal srbijadanas.com više puta je preko brojeva poznatih redakciji pokušala dobiti i komentare bivšeg premijera Srbije Vojislava Koštunice i ministra policije iz 2005. godine Dragana Jočića, ali nismo uspeli.

SRBIJA DANAS - 09.01.2017.

Komentari

No commenting allowed at this time.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti