Spasić: Vest o Stanišiću i CIA apsolutno tačna

Bivši operativac Službe državne bezbednosti (SDB) Božo Spasić ocenio je danas da je vest o saradnji bivšeg šefa te službe Jovice Stanišića sa američkom CIA apsolutno tačna i da je to jedan od najvećih skandala srpske tajne policije.

Spasić je rekao da je ta vest "najveći skandal od osnivanja srpske tajne policije" i da se nikad nije se dogodilo da šefa obaveštajne službe angažuje služba neke druge države. "Mislim da se ovde radilo o čistom, klasičnom, agentskom odnosu i ne mogu da verujem da naša tajna policija i njena unutrašnja kontrola nije imala te podatke dugi niz godina", rekao je Spasić koji je bio dugogodišnji Stanišićev saradnik. On je ocenio da pretpostavke o normalnoj komunikaciji šefa DB i tajnih službi ne mogu biti tačne, jer bi se zvanična komunikacija obavljala u kancelarijama službe, a ne na "čamcima i splavovima". Spasić smatra da se verodostojnost navoda da je Stanišić radio za CIA ne može dovesti u pitanje, jer su dokazi o tome dostavljeni i Haškom tribunalu i ta služba bi bila dovedena u komplikovanu situaciju da to nije tačno. "To se dalo nagovestiti iz njegovih postupaka, on je svojevremeno učestvovao u pregovorima, predavao pilote i tako dalje... ja sam se tada već čudio, jer to ne rade šefovi obaveštajnih službi nego niži činovnici bez mnogo pompe", rekao je Spasić. Spasić je rekao da je vest o saradnji Stanišića i CIA "katastrofalna", jer je šef tajne policije kojem su mnogi podaci bili dostupni, bio plaćeni agent druge službe kojoj ih je dostavljao.

Dragišić: CIA ne bi objavila ime svog saradnika Vojni analitičar Zoran Dragišić ocenio je danas da su navodi o saradnji bivšeg šefa Državne bezbednosti Jovice Stanišića sa američkom CIA - "čudni", jer ozbiljne obaveštajne službe takve podatke ne objavljuju. Dragišić je rekao da bi informacija o saradnji Stanišića sa američkom CIA trebalo da bude pažljivo proverena i analizirana. "I ako je tačno da je Stanišić bio saradnik CIA, to treba prihvatiti s velikom pažnjom, analizirati, videti šta stoji iza toga i šta generalno američka politika namerava da radi na ovom prostoru u narednom periodu", rekao je on. On je rekao da nije spreman da poveruje čoveku koji je informaciju o Stanišićevoj saradnji sa CIA saopštio medijima i dodao da je Stanišić kao šef Državne bezbednosti morao imati kontakte sa američkom službom. Objasnio je da je CIA ozbiljna obaveštajna služba i da nije uobičajeno da se objavljuju imena saradnika ili šefova agenture te službe u nekoj državi. "To je veoma čudno, ukoliko se na taj način ne želi poslati politička poruka", rekao je Dragišić i dodao da je moguće da je penzionisani službenik CIA "na svoju ruku" tu informaciju dao listu LA Tajms.

"Stanišić doveden u vezu sa CIA zbog sukoba frakcija" Tvrdnje da je nekadašnji šef Državne bezbednosti Jovica Stanišić bio saradnik američke CIA mogle bi biti posledica sukoba dve frakcije unutar te službe, izjavio je danas stručnjak za obaveštajne poslove koji je želeo da ostane anoniman. Izvor agencije Beta ocenio je da se tačnost informacije o Stanišićevim kontaktima sa CIA mogu dovesti u pitanje zbog toga što ih otkriva penzionisani operativac te obaveštajne agencije. Navodi o Stanišićevoj saradnji sa CIA sporni su i zato što dolaze uoči sednice pretpretresnog veća Haškog tribunala, koje treba da odluči o nastavku suđenja Stanišiću za ratne zločine pred tim sudom. "Nije uobičajeno u obaveštajnoj praksi ni da se informacije o saradnji sa službom bezbednosti neke zemlje pojavljuju baš u toj zemlji", rekao je izvor agencije Beta i dodao da priča o Stanišićevim kontaktima sa CIA ima politički intoniran prizvuk. On je ocenio da bi informacije koje su o Stanišiću plasirane u listu LA Tajms mogle više da otežaju njegov položaj u postupku pred Haškim tribunalom, nego da pomognu. Izvor agencije Beta koji je međunarodno priznat stručnjak obaveštajne prakse, rekao je da je Stanišić mogao biti saradnik CIA neko vreme, ali znatno kraće nego što je to u medijima objavljeno. "Pošto je Stanišić raspolagao mnoštvom informacija, mogao je dublje i dalje da sagleda moguće reprekusije događaja iz 1990-tih, i ako se pokaže da je tačno to što navodi list, verovatno je to radio iz patriotskih razloga", rekao je Betin izvor.

Beograd Cafe - 02.03.2009.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti