Srbi ukrali slike vredne 100 miliona evra?

Krađa sedam umetničkih dela poznatih slikara nosi pečat srpske mafije, kaže Božidar Spasić, bivši funkcioner DB

BEOGRAD - Lopovi ojadili muzej!
Među lopovima koji su u noći između ponedeljka i utorka, oko tri sata posle ponoći, iz muzeja Kunsthal u Roterdamu ukrali sedam slika poznatih svetskih umetnika, vrednih ukupno oko 100 miliona evra, moguće je da ima i srpskih državljana jer ova krađa nosi pečat srpske mafije, kaže za Kurir Božidar Spasić, bivši funkcioner DB.

- Ne isključujem mogućnost da su državljani Srbije umešani u krađu slika u Holandiji, gde je srpsko podzemlje izuzetno jako. Ova pljačka podseća na onu iz 2008. u Švajcarskoj, kad su ukradene slike Pabla Pikasa koje su prošle godine nađene u Beogradu. Obe ove krađe izvedene su na isti način: nema oružja, suzavca, kanapa, što sve podseća na delo srpskih kriminalaca - kaže Spasić za Kurir.

On je dodao da su za ovako neverovatne krađe najvažnije informacije iznutra.
- Potrebno je znati kako ući u muzej, gde se nalaze slike, uzeti samo platna bez ramova i izbeći video-nadzor prilikom bekstva. Članovi srpskog podzemlja su eksperti za transport i ne bi me čudilo da je neka od ukradenih slika već u Srbiji! Neophodno je celu akciju izvesti za samo nekoliko sati, zbog zatvaranja granica - kaže Spasić.

Sedam slika, među kojima su i dela Pabla Pikasa, Anrija Matisa, Kloda Monea i Pola Gogena, ukradena su iz muzeja u Roterdamu. Kad se alarm oglasio, provalnici su već bili u bekstvu. U muzeju je, u okviru proslave dvadesetogodišnjice te ustanove, bila izložba slika iz kolekcije fondacije Triton.

Slike bile izložene u muzeju Kunsthal

List Kurir - 18.10.2012.

Komentari

No commenting allowed at this time.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti