Srbija eldorado za prodavce špijunskih naprava za ličnu upotrebu

Plati 50 evra pa prisluškuj do mile volje

Trendovi - Špijuniraju bračni partneri jedni druge, roditelji decu, poslodavci radnikeBoža Spasić, bivši radnik DB-a i vlasnik detektivske agencije, kaže da postoji samo jedan stopostotno siguran način da se zaštitimo od prisluškivanja, a to je da vodimo računa šta pričamo.- Nekada se smatralo da se prisluškuje onaj telefon koji ima smetnje, eho, šumove... Ali to nije tačno, jer je linija koja se prisluškuje kristalno čista. Onaj ko prisluškuje potrudio se da očisti liniju od svih smetnji kako bi što bolje čuo - ističe Spasić.On kaže da je šansa da građani otkriju da ih neko prisluškuje minimalna osim ako ne nabave specijalne aparate.

Prati se IMEI broj, a ne SIM kartica

Boža Spasić kaže i da je veoma važno znati da se ne prati telefonski broj, već broj telefonskog uređaja.

- Nećete se zaštititi od prisluškivanja tako što promenite karticu. Kada zatražite listing, uvek se prvo pojavi IMEI broj. To je broj vašeg telefonskog uređaja i taj broj je osnova prisluškivanja. Zato je Ivo Sanader vadio bateriju iz telefona, da bi ga učinio mrtvim. Ali to mu nije pomoglo, jer je pored prisluškivanja bio i tajno sniman - upozorava Spasić.

Boža Spasić kaže i da je veoma važno znati da se ne prati telefonski broj, već broj telefonskog uređaja.

- Nećete se zaštititi od prisluškivanja tako što promenite karticu. Kada zatražite listing, uvek se prvo pojavi IBAN broj. To je broj vašeg telefonskog uređaja i taj broj je osnova prisluškivanja. Zato je Ivo Sanader vadio bateriju iz telefona, da bi ga učinio mrtvim. Ali to mu nije pomoglo, jer je pored prisluškivanja bio i tajno sniman - upozorava Spasić.

Komšinica i biznismen

- Na Zapadu ili putem interneta mogu da se kupe razni aparati, po ceni od 100 do nekoliko hiljada evra, pomoću kojih možete da otkrijete da li vaš telefon emituje neke druge signale, na frekvenciji koju vi ne koristite. Na ekranu tog aparata, u slučaju da vas neko prisluškuje pojavljuje se signal koji upozorava da još neko koristi vašu liniju. Kod računara mogu da se urade određeni softveri za zaštitu od praćenja - objašnjava Spasić.

Broj građana koji se plaše da ih neko prisluškuje i prati naglo je skočio otkako je izbila afera prisluškivanja predsednika i vicepremijera.

- Zovu nas, traže da im prekontrolišemo stanove, da otkrijemo ima li u njima prisluškivanja, bubica, kamera... Nedavno nas je zvala jedna starija žena. Ustanovili smo da je neko prisluškivao moćnog biznismena koji stanuje u stanu pored njenog, tako što je prethodno povezao njegovu telefonsku liniju sa komšinicom - otkriva Spasić.

List Press - 10.11.2012.

Komentari

No commenting allowed at this time.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti