Srbija kao Kolumbija

Bivši operativac Službe državne bezbednosti Božo Spasić kaže da ga ne čudi to što je od 36 uhapšenih u Evropi i Latinskoj Americi čak 16 osoba iz Srbije i Crne Gore osumnjičeno za šverc droge. Spasić podseća da je i ranije postojala sumnja da su kriminalci po nalogu DB išli u Kolumbiju i povezivali se sa šefom Medeljinskog kartela Pablom Eskobarom i da od tada potiče dobra i „kvalitetna" saradnja.

- Hapšenju ove kriminalne grupe prethodile su dve zaplene kokaina u Amsterdamu i Antverpenu. Kada je reč o Holandiji, ona je praktično uvek bila epicentar naše mafije. Naročito su jaki Bjelopoljci, koji su novac od droge prali tako što su pokupovali bezmalo sve holandske pivnice i sada drže monopol - objašnjava Spasić.

Stiže više droge nego cigareta

On navodi da je drugi deo nekadašnje jugoslovenske mafije utočište našao u Švajcarskoj i da se oni često obračunavaju sa „kolegama" iz Holandije.

- Srećom, narkotici uglavnom samo prolaze kroz Srbiju, gde ostaje samo manja količina namenjena domaćem tržištu, na kome se procenjuje da ima između 60.000 i 80.000 uživalaca droge. Ključna zemlja na putu krijumčara droge je Bugarska, pa otud i veze Sretena Jocića, Joce Amsterdama, ali i nekih hrvatskih i slovenačkih kriminalaca - kaže naš sagovornik.

Jedan od čestih načina na koji se droga, pa tako i kokain, doprema iz Latinske Amerike su prekookeanski brodovi.

- Zato me i ne čudi što je jedan od osumnjičenih bio moreplovac. On se verovatno povezao sa osobama koje imaju veze sa narkoticima i obično tako sve to i kreće. U Crnoj Gori je luka Bar, kroz koju je prošlo više droge nego cigareta! Takođe, važna odredišta su riječka luka u Hrvatskoj, luka u Pločama koju drže Bosanci, pa čak i albanska luka u Draču gde, prema mojim informacijama, postoji laboratorija za preradu kokaina - istakao je Spasić.

Kosovo, središte zla

Prema godišnjem izveštaju Stejt departmenta o strategiji kontrole narkotika, naša zemlja je glavna tranzitna zemlja na putu heroina, kokaina, marihuane i sintetičkih droga.

- Srbija je glavna raskrsnica na putu droge od Avganistana, u kome se proizvodi oko 80 odsto svetskog heroina, i Turske, kao i na putu od Južne Afrike, preko Bugarske i Makedonije, do centralne i zapadne Evrope. Na tom putu glavna tranzitna tačka je Kosovo, odakle i potiču najveće zaplene evropske i naše policije - kaže naš izvor iz policije.

Naš sagovornik dodaje da, kada se prati tok novca zarađenog od trgovine drogom, najčešće se utvrdi da se on koristi za izvršenje novih krivičnih dela, ali i kupovinu preduzeća i nekretnina. Trgovci narkotika se trude da ga tako „operu", a zatim prebace u legalne tokove. Podsećamo da je upravo Ivan Pavlović, nakon što je napustio brodarenje sa činom kapetana, najpre uplovio u vode trgovine nekretninama u Evropi i Americi.

List Press - 19.07.2009.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti