Srbija postaje policijska država!!!

Usvajanjem pravilnika o presretanju elektronskih komunikacija bez odluke suda, već samo sa nalogom za koji nije jasno ko ga daje, otvara se prostor za političke i lične obračune, ucene i kao naročito opasno - ekonomsko špijuniranje, upozoravaju stručnjaci za bezbednost i telekomunikacije.

Oni napominju da se novim odredbama krše osnovna ljudska prava i da Srbija postaje policijska država!

- Najveći problem će biti ekonomska špijunaža. Špijuniraće se velike kompanije i njihovi biznis planovi, špijuniraće se firme koje treba da se prodaju, kao i konkurencija - ističe Božidar Spasić, dugogodišnji pripadnik Službe državne bezbednosti SFRJ, a danas vlasnik detektivske agencije.

- Bezbednosne agencije polako preuzimaju poziciju totalne kontrole, zajedno sa krivičnim istragama, a s obzirom na to da ne postoji telo koje bi pratilo deo rada BIA, svi podaci građana biće u rukama špijuna - upozorava on.

Bez sudske represije i kontrole, tajne službe će kako stignu zloupotrebljavati ingerencije i informacije, smatra i advokat Borivoje Borović.

- Policija je i ranije prisluškivala građane, a da na Specijalnom sudu ne može da se utvrdi kada je sudija potpisao nalog. Međutim, ova još šira ovlašćenja omogućavaju da službe na svoju ruku prisluškuju, te informacije koriste zarad lične koristi pojedinca ili neke grupe. Poznato je da su uprkos zakonu, pored MUP-a, BIA i VBA, građane Srbije prisluškivale i strane obaveštajne službe. Na osnovu njihovih informacija uhapšen je i Duško Šarić. Novim pravilnikom će i strancima biti omogućeno vršljanje po našoj zemlji - otkriva Borović, koji napominje da svi advokati moraju da se suprotstave nameri kršenja Ustavom zagarantovanog prava pojedinca.

S druge strane, advokat i bivši šef beogradske policije Marko Nicović ubeđen je da će se prisluškivanjem bez dozvole suda i odgovarajućih kazni za zloupotrebu najviši funkcioneri u državi kontrolisati putem ucena!

- Pravilnik otvara prostor za političke obračune i ucene, gde ne samo da možete uništiti karijeru političaru ako otkrijete da ima ljubavnicu, već je daleko opasnije to što se „preljubnici“ mogu ucenjivati da guraju neke zakone, prave političke koalicije i upražnjavaju druge aktivnosti koje mogu imati dalekosežne i katastrofalne posledice po građane Srbije. Poznato je da je Niksonova predsednička karijera završena upravo kao posledica prisluškivanja - objašnjava Nicović.

Javna rasprava 12. avgusta

Na problematične odredbe pravilnika ukazao je među prvima i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, nakon čega su u Ministarstvu kulture, koje je predlagač zakona, usvojili neke njegove sugestije.

Usvojena je primedba poverenika da se bolje definiše termin „nalog“, na osnovu kojeg se pristupa zadržanim podacima, među koje spadaju i listinzi razgovora, a produženo je i trajanje javnih konsultacija do 11. avgusta, takođe na zahtev poverenika. Javna rasprava o predlogu pravilnika trebalo bi da bude održana 12. avgusta, naveli su u ministarstvu.

Brutalna smrt posledica špijunaže

Božidar Spasić ispričao je za „Alo!“ jedan od primera zloupotrebe informacija iz njegove detektivske prakse, koji se završio tragičnom smrću!

- U detektivsku agenciju je došao mladić koji je sumnjao da ga žena vara. Tražio je da mu nabavim listing razgovora njegove supruge. Rekao sam mu da je to nemoguće. Kasnije sam saznao da je potplatio nekog službenika PTT-a, otkrio da je žena primala više poziva sa jednog broja, posumnjao u prevaru, vratio se kući i brutalno je iskasapio - ispričao nam je Spasić.

List Alo - 12.08.2011.

Komentari

No commenting allowed at this time.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti