Srbija u centru svetske prostitucije

Šokantno - Posle smrti Nigerijke Niki Favour Adekunle (19), čije je ugljenisano telo nađeno kod Palerma, italijanski mediji istraživali puteve kojima belo roblje stiže u EU i otkrili da je naša zemlja nezaobilazna u tranzitu žena iz Afrike, Azije i istočne Evrope.

Srbija je bitna karika jednog od pet glavnih svetskih lanaca za tranzit prostitutki i belog roblja ka zapadnoj Evropi, a žene iz afričkih i azijskih zemalja i istočne Evrope ovde se i zadržavaju izvesno vreme tokom kojeg se takođe bave najstarijim zanatom.

Do ovakvih podataka došli su italijanski mediji, čije su ekipe mesecima istraživale puteve kojima belo roblje stiže u zemlje EU. Povod za pravu lavinu tekstova na ovu temu i otkrivanje takozvane balkanske rute, u kojoj je i Srbija, bio je slučaj Nigerijke Niki Favour Adekunle (19), čije je ugljenisano telo nađeno krajem prošle godine u planinama nadomak Palerma. Pretpostavlja se da je reč o kazni koja je stigla zbog toga što je želela se istrgne iz kandži prostitucije, kako bi zasnovala porodicu.

Niki je pre godinu dana stigla u Rim, gde je nameravala da u nigerijskom konzulatu izvadi dokumenta, kako bi se udala za mladića iz Palerma u kog se zaljubila. Obećano joj je da će raditi kao dadilja u jednoj italijanskoj porodici, ali je umesto toga završila kao jedna od 500 prostitutki na ulicama Palerma.

Ova drama privukla je italijanske novinare, koji su, posle višemesečnog istraživanja, otkrili pet kanala za „distribuciju" žena u Evropu. Nigerijske prostitutke, na primer, dolaze iz grada Benin na jugu te zemlje, koji je poslednjih godina postao jedno od svetskih središta trgovine seksualnim robljem. One se uglavnom avionom prebacuju do Roterdama ili neke od mediteranskih luka u Maroku, Tunisu, Alžiru ili Libiji, a odatle do Italije i Španije.

Italijanski dnevnik „La republika" kao jednu od pet najvažnijih ruta u Evropi navodi i balkansku. Kako objašnjavaju, devojke iz Rusije, Rumunije, Ukrajine i Bugarske kopnenim putem prebacuju se do Srbije, gde su primorane na prostituciju. Mnoge posle izvesnog vremena završavaju na Kosovu, gde se doslovno prodaju kupcu koji za njih ponudi najviše novca, kao na pijacama robova. Ostale se prebacuju u BiH i Hrvatsku, a konačno odredište su im zemlje zapadne Evrope.

Za čitaoce Pressa ova saznanja nisu bila nikakvo iznenađenje, jer je prošle godine u podužem serijalu koji je podigao veliku buru naš list raskrinkao mračne tajne srpske prostitucije, otkrio odakle i kako stižu strankinje koje se bave najstarijim zanatom i ko koristi njihove usluge.

Falsifikovanje papira

Nekadašnji inspektor, a sada vlasnik privatne detektivske agencije Božidar Spasić objašnjava da Srbija jeste tranzitno područje, ali i zemlja u kojoj jedno vreme ostaju devojke koje sa Bliskog istoka i ostalih područja idu ka EU.

- Srbija je pripremna baza za prelazak u Hrvatsku, BiH ili Mađarsku, odakle devojke idu u zapadnu Evropu. Ovde im se sređuju papiri za dalji put. U Mladenovcu postoji čuvena grupa koja obezbeđuje vize, lažne putne isprave i garantna pisma. Devojke ulaze kod nas preko Bugarske, koriste legalne ili ilegalne prelaze oko Zaječara, tako da se neko vreme zadržavaju u okolini tog grada, Negotina i Niša. Tu se sprovodi pregrupisanje i čekaju papiri. Jedno vreme se koristila i Rumunija, odnosno ulaz preko Vršca i Bele Crkve, odakle se direktno ide u Mađarsku - navodi Spasić.

Božidar Spasić

On objašnjava da se kod nas obezbeđuju i vize za žene iz Pakistana, Avganistana i Iraka. Kaže da pri praćenju kanala trgovine ljudima policija najređe otkriva žene i devojčice, zato što one nikada ne idu u većim grupama, već ih prebacuju po dve u automobilu.

- Jedan deo žena ostaje kod nas, dok drugi pređe na Kosovo, da se popune javne kuće oko baze „Bondstil", u Gnjilanu i Uroševcu. Treći deo ide u tranzit preko prelaza kod Sremske Mitrovice, kroz Hrvatsku za Austriju. Evropski centar trgovine ženskim robljem je u Beču, odakle putevi vode u Nemačku, Italiju i Francusku. Najveći organizatori šverca su Bugari, zaduženi za Austriju, i Albanci, zaduženi za Veliku Britaniju.

Nicović: Još jedna ruta

Bivši inspektor i član Borda direktora međunarodne policije za narkotike Marko Nicović ističe da je čuveni balkanski put šverca aktuelan još od devedesetih godina, kada su Moldavija, Ukrajina i Belorusija osiromašile:

- Za prelazak preko Srbije daje se i do 10.000 evra. Sada i Pakistanci, Iračani i Avganistanci idu ovuda. Godišnje preko Srbije ka Evropi prođe između 5.000 i 8.000 žena. Uvek je ista priča - nudi im se zaposlenje, a zatim upadaju u kandže mafijaša, što se završava tragično. Osim balkanske rute, zastupljen je i put iz Belorusije i Ukrajine, preko Poljske, ka Nemačkoj i ostalim zemljama zapadne Evrope.

Direktorka NVO „Atina" Marijana Savić smatra da Srbija više nije toliko tranzit za žene iz Rusije, Bugarske i Rumunije, već će sve više to biti za trgovinu ljudima iz Avganistana i Pakistana.

- Nedavno smo dvoje dece iz Avganistana, od osam i 10 godina, identifikovali kao potencijalne žrtve trgovine ljudima. Imali su lažna dokumenta i bili su u pratnji žene koju nisu poznavali. Mnogo ilegalnih migranata kod nas dolazi i iz Grčke i postoji veliki rizik da će oni biti eksploatisani. Međutim, oko 90 žena i dece žrtava trgovine kod nas i u inostranstvu, a koji dolaze iz Srbije, naši su državljani - objašnjava Savićeva.

List Press - 13.03.2012.

Komentari

No commenting allowed at this time.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti