SRPSKI ANALITIČARI O ISHODU IZBORA: Evo zbog čega je Vučićeva pobeda apsolutna i brilijantna!

"Predsednički izbori su izgledali kao trka između jedne velike korporacije i jednog malog zanatskog preduzeća. Velika korporacija je bila okupljena oko Aleksandra Vučića, a zanatska preduzeća su bila predstavnici opozicije" - navode naši analitičari

Na predsedničkim izborima 2. aprila pobedio je kandidat Aleksandar Vučić, a srpski analitičari su složni u jednom - reč je o apsolutnoj i brilijantnoj pobedi.

Za portal SrbijaDanas.com politički analitičar Božidar Spasić kaže da je Vučić ovakav rezultat stekao veoma uspešnim potezima, kako na unutrašnjem tako i na spoljnopolitičkom planu, napominjući da su pred njim brojni izazovi.

- Kad se radi o rezultatima izbora i pobedi Aleksandra Vučića, možemo reći da se radi o jednoj brilijantnoj pobedi. Ovo je redak slučaj, ne samo u našoj zemlji već i na Balkanu i Evropi da neki predsednički kandidat ovako ubedljivo pobedi i ostavi opoziciju daleko iza sebe. To je samo znak da na području Balkana ne postoji kandidat koji bi mogao pobediti Vučića na bilo kakvim izborima. Taj kredit je stekao veoma uspešnim potezima, kako na međunarodnom planu, tako i na unutršnjem, gde je i stekao poverenje birača - poručio je Spasić.

Spasić: Ostali kandidati izuzetno slabi

- Pred Vučićem je veliki izazov u smislu konsolidacije Vlade pre svega. Od njega se najviše očekuje - podizanje standarda i nivoa života građana, jer oni očekuju da počnu bolje da žive. Sa uspešnom Vladom, predsednik Vučić može uspešno da ponudi. Takođe, interesantno je sledeće pitanje - da li je opozicija uopšte učestvovala na izborima, s obzirom na dve političke partije koje su kandidovale svoje kandidate, ostali bili ispred grupa građana?! To je samo znak da su ostali kandidati bili slabi, i podeljeni po frakcijama i uticajnim grupama. Tako su neke grupe „stale“ ispred kandidata, ali to nije bilo dovoljno, pa i da su iza sebe imale partije to opet ne bi bilo dovoljno. S obzirom da su uticajni kandidati u kampanji bili Janković i Jeremić, državni činovnici do pre neki dan, bez dana uticaja u širim političkim poslovima. Jedan je bio zaštitnik građana, drugi je bio u Ministarstvu spoljnih poslova – tj. drugi su im kreirali politiku koju su oni samo sprovodili - kaže analitičar Spasić.

Spasić: Opozicija nema čoveka koji bi mogao u ovom trenutku da pobedi Aleksandra Vučića

- Oni koji su drugačije gledali na izbore, sem profesionalnih analitičara, izbor ovog kandidata je odličan s obzirom da je izbegnut veliki trošak za drugi krug; a i da je bio drugi krug, stvari bi ipak bile još izvesnije. Ankete su pokazale da su izuzetno precizne. Istražitelji javnog mnjenja su imali jasnu situaciju, što je znak da je u društvu prepoznato ko je pravi kandidat za predsednika države i tu nije moglo biti nikakve greške – smatra Spasić, zaključujući da opozicija nema čoveka koji bi mogao u ovom trenutku da pobedi Aleksandra Vučića.

Spasić smatra da je ovakav rezultat očekivan, ali i da su ovogodišnje ankete bile "izuzetno precizne". Ono što je izostalo kod opozicije bio je "strani faktor" tj. nedostatak podrške.

Mada, i da je postojala podrška, Spasić smatra da opet ne bi mogli da pobede kandidata kao što je Aleksandar Vučić.

- Ostali kandidati nisu bili vredni pažnje naše javnosti. Pojavio se i jedan kandidat koji je zasmejavao dokonu publiku - što je znak da u našem društvu našu politiku shvataju kao neku šalu ili neozbiljnu granu društvenog života. Sad se treba okrenuti poslu. Izostalo se kod nekih faktora opozicije koji su oni očekivali, a to je bio „strani“ faktor. Niko iz EU im nije dao podršku. Ali i da su imali podršku, ne bi mogli da pobede kandidata kao što je Vučić, koji je imao potpuni uvid u i pregled u situaciju oko ovih izbora, i mislim da je to uspešno uradio.

Kresović: Opozicija bez političke koncepcije, nije ponudila autoritativnu politiku

Politički analitičar Tomislav Kresović kao posledicu ovakvih rezultata i dominantnog biračkog tela Aleksandra Vučića navodi napredak Srpske napredne stranke kao i Vučićevu političku autoritativnost.

- Pobeda Aleksandra Vučića je bila očekivana iz više razloga. Rezultatima na parlamentarnim izborima 2012, 2014. i 2016. godine SNS je napredovala a Aleksandar Vučić je ostvario vidne rezultate. Proistekao je veliki autoritet Vučića kako na domaćem, tako i na međunarodnom planu. Njegova pobeda je apsolutna jer je opozicija razjedinjeno slaba, bez političke koncepcije, ona ide u više kolona i nije ponudila autoritativnu politiku koja bi se suprotstavila vladajućoj koaliciji. Predsednički izbori su izgledali kao trka između jedne velike korporacije i jednog malog zanatskog preduzeća. Velika korporacija je bila okupljena oko Aleksandra Vučića, a zanatska preduzeća su bila predstavnici opozicije - kaže Kresović za SrbijaDanas.com.

Kresović je napomenuo da su kampanje opozicije bile maglovite, a kao još jednu slabost naveo je njihovu razjedinjenost.

- Vučić je imao dobru mrežu svojih ljudi na terenu, čvrsto biračko telo i podršku koalicije od strane SPS. Opozicija je bila krajnje razjedinjena sa maglovitim kampanjama, tako da je mali broj istraživača mogao da sumnja u Vučićevu pobedu. Takođe, Vučićev dobar odnos sa Merkelovom i sa Putinom u međunarodnoj politici ga je pozicioniralo kao apsolutnog favorita - poručio je naš politički analitičar.

Srbija Danas - 04.04.2017.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti