Svi zaposleni moraju da daju otiske prstiju

Kao u policiji - Rukovodstvo naredilo da se svima uzmu otisci kako bi preko centralnog servera kontrolisalo dolaženje na posao

Rukovodstvo Zdravstvenog centra „Dr Dragiša Mišović" u Čačku naredilo je svim zaposlenima da daju otiske prstiju, kako bi pomoću centralnog servera kontrolisali kada dolaze i odlaze s posla.

Ove nesvakidašnje biometrijske mere izazvale su veliko nezadovoljstvo zaposlenih, a oštro je reagovao i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Zaposleni u bolnici pozvani su pre mesec dana da daju otiske prstiju, kako im je objašnjeno, zbog nadzora njihovog prisustva na poslu. Oprema za evidenciju već je postavljena na ulazu, dok u Domu zdravlja i dalje važe kartice. Prema podacima sindikalaca, do sada je više od polovine radnika dalo otiske, dok ostali ne pristaju na tako nešto ni po cenu otkaza.

Predsednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara bolnice Dragan Bisenić kaže da su oni odmah upozorili rukovodstvo da se radi o krajnje problematičnoj odluci.

Šabićevo upozorenje

- Prvo smo otišli kod direktora, a on nas je uputio na pravnu službu, gde su nam rekli da tu nema ništa nezakonito. Za sada su snimljeni otisci prstiju onih zaposlenih koji su na to pristali, a na ulazu u bolnicu instalirana je oprema za evidenciju. Sve to još nije zaživelo u potpunosti i zato očekujemo, naročito posle upozorenja Šabića, da to ostane samo na papiru - rekao nam je Bisenić, ali negira da je njegov sindikat obavestio poverenika.

Šabić je uputio i javno upozorenje čačanskom ZC, u kom ukazuje da uzimanje otisaka prstiju predstavlja nedopustiv postupak i nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

- Posle sprovedenog nadzora utvrđeno je da je u Čačku organizovano uzimanje otisaka prstiju, tačnije snimanje prsta iz tri tačke i pretvaranje u algoritam za otiske prstiju, jedinstven za svakog zaposlenog, koji se čuva u centralnom serveru i na osnovu njega bi se obavljalo identifikovanje zaposlenih prilikom dolaska i odlaska. Takva obrada je prekomerna i nesrazmerna i predstavlja nepotrebno zadiranje u privatnost pojedinca, jer se svrha obrade može postići i na mnoge druge, manje invazivne načine. Očekujem da rukovodstvo bolnice postupi u skladu sa upozorenjem. U slučaju potrebe, biće preuzete i druge mere - upozorio je Šabić.

On naglašava da ovaj slučaj prvi put kod nas na formalan način otvara problem koji se tiče obrade biometrijskih podataka.

- Zato je ovo dobra prilika da još jednom upozorim na to da Srbija nema nikakav zakon koji bi na opšti i sistemski način uređivao obradu biometrijskih podataka. Ako ostane tako, imajući u vidu da je reč o pitanju koje je za mnoge građane veoma delikatno sa pravnog, etičkog, psihološkog, religijskog i drugih aspekata, izvesno je da ćemo se suočavati sa sve većim problemima. Da bismo to predupredili, moramo da insistiramo na primeni prihvaćenih međunarodnih standarda - istakao je Spasić.

Šansa za kriminalce

Da je zabrinutost zaposlenih opravdana, potvrđuje i bivši inspektor, a sada vlasnik privatne detektivske agencije Boža Spasić.

- Otisak prsta može se zloupotrebiti na razne načine. Recimo, neko ko ima zle namere ili se bavi kriminalom može te podatke da iskoristi za takozvanu zamenu identiteta. Kriminalci na osnovu otisaka sa servera mogu da naprave lažne pasoše. Spisak mogućnosti za zloupotrebu je gotov neiscrpan - priča Spasić.

Nekadašnji šef beogradske kriminalističke policije Marko Nicović potvrđuje da je zloupotreba moguća, ali napominje da u Srbiji to mogu da urade samo policija i obaveštajne službe, jer samo oni imaju tehnološku infrastrukturu za tako nešto.

List Press - 05.10.2011.

Komentari

No commenting allowed at this time.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti