Tajna policija u BiH sačinila čak 50.000 dosijea!

Bivši operativac srpske tajne policije Božo Spasić kaže da je veliki problem to što je od početka devedesetih godina prošlog veka svako vršljao po arhivama tajne službe. On dodaje da je i sam imao dosije i da ga je pregledao, ali da niko ne treba da očekuje da će u dosijeu naći lepe stvari o sebi. Tim pre, dodaje naš sagovornik, što je od raspada bivše SFRJ i rasula u službi značajan broj ljudi mogao da prepravlja dosijee.

- Dok sam radio u službi, sarađivao sam s kolegama iz BiH. Prema mojim procenama, u BiH je napravljeno između 50.000 i 60.000 dosijea o građanima. Međutim, ne bi trebalo zaboraviti da je početkom 80-ih godina na prostoru cele SFRJ uništen veliki broj dosijea o „informbirovcima" - kaže Spasić.

On dodaje da je bivša SDB BiH imala obimne dosijee o nacionalističkim aktivnostima Alije Izetbegovića i njegovih saradnika, zatim o lideru radikala Vojislavu Šešelju. Ipak, najviše dosijea, tvrdi Spasić, vođeno je o sveštenicima Srpske pravoslavne crkve.

- Dosijei su puni prljavog veša. Svaka tajna služba na svetu, koja uzme nekoga pod prismotru, za to ima blagoslov politike. U bivšoj SFRJ je „unutrašnje neprijatelje" trebalo prikazati na što gori način. Nemam ništa protiv toga da se građanima omogući uvid u svoj dosije, ali ne može se to pravo dati nekome ko ima „živ dosije", tačnije onome ko je pod merama službe. Dosijei su postojali, postoje i danas, i postojaće uvek, jer i u ovom trenutku dok s vama razgovaram, nekome se otvara dosije - kaže Spasić.

List Press - 22.09.2010.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti