TERORIZAM UNIŠTIO TURIZAM: U ove zemlje nikako nemojte ići na letovanje!

Teroristički napadi su sve učestaliji u poslednje vreme. Žrtve se ne biraju, a nemoguće je ni znati iz kog ugla vreba opasnost. Kako se bliži letnja sezona, poznata letovališta očekuju priliv što više turista jer to je jedan od glavnih prihoda pomorskih zemlja.

Međutim, koliko će uticati pomenuti napadi na ekonomiju terorizmom ugroženih zemalja odgovr nam daje stručnjak za bezbednost Božo Spasić.

- Pred svaku turističku sezonu ne samo policija pravi tzv. procenu bezbednosti koja služi da se prikupe saznanja o tome koje bi zemlje i koja bi područja bila pod udarom terorističkih grupa, a to je sada masovna pojava koja u svetu - govori Spasić za Srbijudanas.com.

Svakako da u okviru takvih procena, zemlje domaćini, dakle one zemlje koje primaju turiste, počevši od Španije, pa duže Francuske, Italija, Grčka, Turska... Oni, prema rečima našeg sagovornika, prikrivaju deo svoje istine i prikupljene podatke računajući da će moći na odgovarajući način da spreče terorističke napade, terorističke namere i će na vreme, pre početka, turističke sezone uspeti da eliminišu tu opasnost.

- Međutim, ta opasnost postoji uvek i procene koje možemo slobodno dati za ovu godinu, obzirom na to da turistička sezona već počinje, najugroženije zemlje su Egipat, Tunis gde se ni ne preporučuje da se ide. Onda ima imamo veoma ozbiljne pretnje i nagoveštaje za Tursku, tako da u Turskoj se već oseća ta nervoza otkazivanja aranžmana koji su napravljeni prošle godine, posebno Nemci masovno otkazuju te aramžmane, ali prema nekim informacijama i naši građani otkazuju - navodi analitičar.

On dodaje da nije preporučljivo ove godine ići na svaku destinaciju u Turskoj, treba ići u veća mesta za koja se zna da su bezbedna i gde domaćin garantuje da će pokušati sve da spreči terorističke akcije.

- Međutim, ne treba nikako isključiti da nakon ovih zemalja koje sam nabrojao da je i francuska rivijera veoma opasno tlo za terorističke napade u tom smislu jer smo već imali terorističke napade u Francuskoj i ne iskljuičuje se mogućnost da se teroristi spuste na more tamo gde ima najviše turista - objašnjava Božo Spasić i dodaje da sve navedene destinace će osetiti gubitak u državnoj kasi zbog terorizma.

Savet stručnjaka

Spasić još jednom naglašava da je najbolje ove godine izbegavati sever Afrike, kao i Tursku jer će verovatno biti na meti terrorista tako da, kako kaže, građani treba debelo da razmisle gde žele da odu jer terorizam je svuda prisutan, a prema njegovim rečima mogući su i drugi, novi, vidovi ubijanja.

- Ne samo postavljanje bombi, ne samo upadi terorista sa puškama i ubijanje građana, postoji mogućnost trovanja hrane, trovanja vode ili preduzimanje nekih drugih terorrističkih akcija koje mogu da dovedu do smrti više lica - upozorava naš sagovornik.

SRBIJA DANAS - 22.05.2016.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti