Tona marihuane sakrivena u kuhinjskim elementima!

Granična policija Srbije na prelazu Batrovci zaplenila je čak 908 kilograma "skanka", što je apsolutni rekord u količini zaplenjene droge na granici Srbije i Hrvatske. Drogu, namenjenu tržištu Švajcarske, prevozio je vozač Naim Dauti (29) iz Makedonije, koji je skoro tonu marihuane sakrio u nameštaju.

Tačno 908 kilograma i 364 grama "skanka" bila su sakrivena u kuhinjskim elementima koje je Makedonac prevozio na kamionu.

Kako nezvanično saznajemo, jednom mladom cariniku na Batrovcima prijavljena roba bila je sumnjiva, zbog čega je odlučio da pregleda kamion. Carinik nije odustajao od pretrage kamiona čak ni kada se njegovim kolegama činilo da je sve besprekorno i da se ne vredi mučiti. Službenik Uprave carina, koji je naložio kontrolu kamiona, tada je odlučio da se pregledaju kuhinjski elementi. - Droga je ubrzo pronađena upravo u kuhinjskim elementima. Kontrolori u prvi mah nisu mogli da veruju da se u nameštaju krije prava šuma "skanka". Vozač je odmah uhapšen i pritvoren. Droga je zaplenjena i izmerena, a količina od 908 kilograma i 364 grama genetski modifikovane marihuane predstavlja apsolutni rekord u količini otkrivene droge na ovom graničnom prelazu - kaže izvor Pressa RS iz policije. On dodaje da je droga bila spakovana u 218 paketa, koji su se nalazili u 17 većih i četiri manje specijalno dizajnirane kutije.

Vladimir Kovačević, vođa tima za suzbijanje krijumčarenja, kaže da su se carinici i policajci odlučili na pregled kamiona analizom rizika pošto je, prema njegovim rečima, učestalo krijumčarenje narkotika iz Makedonije za zapadnu Evropu. Ova ruta već neko vreme je postala jedna od glavnih za šverc droge iz zemalja bivše Jugoslavije u Evropsku uniju. Tako je sredinom avgusta prošle godine u autobusu Podujevo - Minhen otkriveno 32 kilograma "skanka". Droga je bila sakrivena u drvenim oplatama, a prevozio ju je vozač Fadilj Hajdari (25) iz Prištine.
I početkom maja 2012. presečen je pokušaj prebacivanja marihuane sa Kosova u Švajcarsku, kada su carinici zaplenili 10,5 kilograma marihuane. Droga je bila sakrivena u automobilu kojim je upravljao švajcarski državljanin albanske nacionalnosti.

Dugogodišnji operativac DB-a Božidar Spasić za Press RS kaže da se droga sa Kosova i delova Makedonije u kojima su Albanci većinski narod dugi niz godina transportuje u Švajcarsku, gde albanska mafija drži sve konce u kriminalnim poslovima, pa tako i u trgovini narkoticima.

Prema njegovim rečima, droga se preko Batrovaca prebacuje već pet-šest godina, a tri pomenute zaplene, pogotovo ova poslednja, ne dokazuju veliku budnost srpskih carinika i graničnih policajaca na Batrovcima.
- Taj prelaz pročuo se kao jedan od najporoznijih, pa se zbog toga Albanci odlučuju da drogu krijumčare upravo preko Batrovaca. Ova akcija je predstavljena kao spektakularna. Istina, količina zaplenjene droge je velika. Međutim, ključnu ulogu u otkrivanju marihuane nisu odigrali ni carinici, a ni policajci. Oni su dobili dojavu sa terena. Mislim da ta informacija potiče iz kriminalnih krugova i to od konkurencije mafijaša koji su angažovali tog vozača da marihuanu preveze u Švajcarsku. Narko-dileri su namestili jedni drugima. Neko je od početka znao gde droga ide i kuda se prevozi i o tome obavestio policiju i carinike, kako bi rivalima iz podzemlja upropastio posao od nekoliko miliona - uveren je Spasić.

Spasić: Albanci 50 godina prebacuju drogu u Švajcarsku

Božidar Spasić kaže da po količini zaplenjene droge može da se zaključi da je došlo do nestašice marihuane na zapadnom tržištu koje pod kontrolom drže Albanci.

- Očigledno je da se na zapadu popušila enormna količina marihuane tokom božićnih i novogodišnjih praznika, pa je nestalo zaliha. Zato je i poslato tih 908 kilograma skanka za Švajcarsku, gde Albanci drže kompletno tržište droge već 30 godina. Veza između Kosova i delova Makedonije sa Švajcarskom postoji još od sedmadesetih godina prošlog veka, a uspostavljena je preko Komunistiučke partije Švajcarske, koja teda imala osam članova. Oni su se povezali sa albanskom organizacijom "Crveni front", koja im je trasnportovala drogu. Međutim, droga, uglavnom, ne ostaje u Švajcarskoj, već se distribuira u Nemačku, Francusku i druge zemlje EU. Švajcarska je već 50 godina prava Meka za kriminalne poslove Albanaca sa Kosova i Makedonije, jer oni u toj zemlji peru pare i prodaju drogu i oružje - objašnjava Spasić.

List Press - 20.01.2013.

Komentari

No commenting allowed at this time.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti