TURČIN PAO SA 20 KILA DROGE

- Letnji period vezuje se obično za zaplene velikih količina droge. Pretpostavljam da je zaplena ove količine samo kolateralna šteta, jer "poštari" koji prenose drogu koriste gužve na graničnim prelazima kad je kontrola carine i policije znatno smanjena. "Kuriri", koji distribuiraju drogu u zapadnu Evropu, obično potiču iz zemalja iz kojih je droga poručena, najčešće su to Turci i Arapi. Srbija je tranzitna zemlja i na toj trasi obično padne svaka 12. ili 13. pošiljka, dok 11 nesmetano prođe - tvrdi bivši inspektor DB i privatni detektiv Boža Spasić.

Spasić pretpostavlja da je ova zaplena bila samo mamac kako bi odvukla pažnju carinika i policije sa drugog vozila, koje je prevozilo veću količinu, jer "ovakvi transporti idu uz pratnju, koja obaveštava da je neko od kurira pao i da ostali tovar može nesmetano da prođe".

HEROINSKA CENTRALA U ŠTUTGARTU

Pretpostavlja se da je zaplenjena droga bila namenjena za zapadnoevropsko tržište, a kao krajnja odredišta spominju se Minhen, Štutgart, Bern i Cirih.
- Štutgart je zapravo najveći distributivni centar heroina u Evropi. Sva droga koja stiže u Evropu iz Turske, Bliskog istoka ili Južne Amerike ovde završava, pa se onda raspakuje i distribuira u ostale zemlje Evrope. Ne treba nikako zaboraviti da je, posle američkog, evropsko tržište najveće po potrošnji narkotika - kaže Spasić.

List Kurir - 25.07.2009.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti