UBIJENI TELOHRANITELJ ČUVAO NARKOBOSA I ĐAKE U SRBIJI

Privatni detektiv Božidar Spasić objašnjava da su takve agencije poznate po tome što se reklamiraju po oglasima, brzo angažuju ljude i još brže nestaju kad obave posao.

- Broj ovakvih agencija povećao sa izbijanjem rata u Iraku i Avganistanu i brojnih konflikata u Africi. To je veoma unosan posao u kome se obrću milioni evra. Odlazak u Latinsku Ameriku je veoma plaćen posao, koji se isključivo može dobiti preko preporuke i veze s raznim kriminalnim organizacijama. Poslodavac je taj koji obično obezbeđuju logistiku, naoružanje i lažne isprave. Plate za angažovanje u takvim akcijama kreću se od 6.000 do 10.000 evra. Većinu takvih misija čini grupa do petorice bezbednjaka. Zanimljivo je i to da se njihovo angažovanje u nekom poslu vezuje za „miris“ zemlje iz koje dolaze - ističe Spasić.

BIA nema nikakvu kontrolu

Policija i Bezbednosno-informativna agencija, tvrdi Spasić, nemaju nikakvu kontrolu nad ovim agencijama koje rade u inostranstvu. Zbog besparice njima je lako da dođu do ljudi sa specifičnim znanjima. - Cela stvar se otrgla kontroli i u svemu se otišlo daleko. Naša policija očekuje da im strane službe odrade posao, pa da se onda njima javi. Zabrinjavajuća je brojka od 20-30.000 ljudi, od kojih je njih oko 300 angažovano u misijama obezbeđenja širom sveta - kaže na kraju razgovora Spasić.

List Kurir - 18.05.2010.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti