Ucena steže obruč

Koliko će uvećana nagrada za haške optuženike doprineti njihovom hapšenju? Analitičari: Nije sve u novcu. Detektivi: I stranci „love“ generala

Božidar Spasić, bivši policajac i detektiv, kaže da nije sve u novcu, ma koliki on bio.

- Nekada je dovoljno i stotinu dolara, a nekada ni stotinu miliona neće pomoći - kaže Spasić. - Čini mi se da država, baš kao što i kaže, nema predstavu o tome gde je Mladić i gde bi mogla da ga traži, pa pokušava da nagradom dođe do tih informacija. A siguran sam da bi neko ko je to želeo da „došapne“, uradio takvu stvar i za milion evra. Niko dosad nije uzeo novac od države što dosta govori. Ubeđen sam da će ta sredstva, kao i dosad, ostati u budžetu.

Spasić povlači paralelu i sa Amerikom: „glava“ Osame bin Ladena, sa početnih „skromnih“ pet miliona dolara, sada bi doušniku donela deset puta više. A rezultata, baš kao ni u Srbiji - nema.

U javnosti su, naravno, već počele spekulacije oko toga da li će srpski milioni - uz još onih pet miliona dolara koje već skoro punu deceniju za Mladića i Hadžića nudi Stejt department, preko svog programa „Nagrade za pravdu“ - u zemlju dovesti i profesionalne „lovce na glave“. Božidar Spasić tvrdi da njih već ima.

- U svakom trenutku, u Srbiji se nalazi između 100 i 150 stranaca koji tragaju za Mladićem! - tvrdi Spasić. - Najviše iz susednih zemalja, ali ima ih sa, zaista, svih meridijana. Među njima je dosta profesionalnih „lovaca na glave“, „pasa rata“, kojima se više isplati da jure Mladića i Hadžića nego da rizikuju živote u Iraku ili Avganistanu.

„PSI“ STIGLI

Prema Spasićevim rečima, „lovci na glave“ često su prerušeni u turiste ili novinare, putuju po selima u unutrašnjosti Srbije, a poučeni iskustvima sa Radovanom Karadžićem, pažnju poklanjaju i novobeogradskim kafanama!

Večernje Novosti - 29.10.2010.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti